Administracions

finances municipals

El deute del 2008 reobre el debat del finançament local

La Diputació de Tarragona i els ajuntaments ja temien que haurien de tornar diners a l'Estat, si bé ho lamenten

Els més de 23 milions d'euros que els ens locals de la demarcació de Tarragona hauran de tornar a l'Estat arran de la liquidació de les bestretes rebudes el 2008 no han agafat pas desprevinguts els afectats, si bé han reobert el debat sobre la precarietat del finançament local. Fonts de la Diputació, la més afectada perquè depèn gairebé en exclusiva dels ingressos estatals, recordaven que ja “estava previst” que haguessin de tornar diners per la baixada dels ingressos tributaris –i més que hi compten en la liquidació del 2009–, i per tant “no és cap daltabaix”, perquè, a més, recorden, els 10 milions que deuen els podran tornar “en quatre anys”, i no els hauran de pagar, sinó que se'ls restarà de l'import a rebre.

L'alcalde accidental de Tarragona, Sergi de los Ríos, admetia que l'Ajuntament “està al límit, i serà un problema haver-ho de tornar ara”, i reflexionava que tot plegat “posa en relleu que el model de finançament municipal és insuficient i continua penjat”.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també president de la comissió d'hisendes locals de l'Associació Catalana de Municipis, també ho considera la conseqüència d'un mal sistema de finançament dels ens locals. “La situació, tot i que s'esperava, afecta molt negativament les finances dels ajuntaments, que ara ja estaven molt malmeses per la crisi i la retallada dels ingressos”, diu. Segons ell, “al final serà com si els ajuntaments, i no l'Estat, haguéssim pagat el fons estatal d'inversió local”. Bel aposta per adoptar mesures correctores a curt termini, i reactivar el debat sobre el canvi de model de finançament. “Hem de fer tota la pressió que calgui, perquè els ajuntaments no podem pagar els plats trencats de la crisi”, conclou.

Eduard Ortiz, alcalde en funcions de Reus, constata que l'Estat “col·labora” amb els ajuntaments a través del fons de cooperació local però lamenta: “Ens paguen amb anys de retard”. Segons ell, de fet, els 2,2 milions que l'Ajuntament ha de retornar no són del tot segurs ja que pot ser que sigui l'Estat el que hagi d'acabar pagant.

Arribarà un moment en què els alcaldes i els regidors ens haurem de plantar
Ferran Bel
Alcalde de Tortosa i responsable d'hisendes locals de l'ACM


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.