Administracions

Patrimoni desencalla un milió de l’herència Anlló

La junta d’herències liquidarà en part diners a la caixa i destina un hotel per a pisos socials a Sant Feliu de Guíxols

El llegat dels Anlló es va desencallar ahir. Sembla un embarbussament, però serveix de paral·lelisme per il·lustrar un serial que ja fa gairebé 19 anys que dura, des de la mort del segon dels germans hotelers guixolencs, Francisco Anlló, mesos després que el 2002 morís primer el petit, en Joan. Sense testament ni cap descendent directe, els nou hotels van continuar funcionant a càrrec dels gestors i el personal fins a l’estiu del 2003, quan el jutjat va ordenar tancar-los perquè els establiments, com tota la resta d’una llista de 22 propietats que havien acumulat, quedava en mans de la direcció de Patrimoni de la Generalitat, com a herència intestada. I ahir la reunió anual de la junta d’herències (JH) va acordar la “distribució parcial” d’una primera tongada dels diners recaptats fins ara amb subhastes i vendes directes, per import d’un milió d’euros per a Sant Feliu de Guíxols.

Segons un estudi de taxació fet a l’inici del procés, abans de la crisi del 2008, el valor del conjunt de finques del llegat voltava els 12 milions d’euros. La punxada de la bombolla va ajornar l’inici de les subhastes, que no van arrencar fins al 2011, amb dificultats, i finques que van quedar desertes fins i tot en segones convocatòries. La perla del llegat, l’hotel Panorama, es va acabar venent directament pel preu de sortida de la segona subhasta del 2017, per tot just 1,82 milions d’euros. I el propietari ni tan sols l’ha començat encara a rehabilitar.

El destí dels diners

Al municipi, durant tots aquests anys, comptaven que els diners podrien donar un impuls a projectes socials –l’ampliació i nou edifici de l’Asil Surís– o culturals –el projectat Museu Thyssen–. L’alcalde, Carles Motas, que ha reivindicat durant anys començar a liquidar els diners –un patrimoni que, devaluació de les finques a banda, s’ha menjat el pagament dels mateixos tributs municipals i les despeses de manteniment–, hi afegia l’opció que el Casino dels Nois també pugui beneficiar-se’n per a la reforma de l’històric edifici del passeig.

Motas, d’entrada, no veu malament la xifra i habilitar els recursos, a més ahir també va prosperar la segona proposta que havien fet a Patrimoni, perquè l’edifici de l’antic hotel Regent passi a mans de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) per reconvertir-lo en habitatges d’ús social, abans de malvendre’l.

Restarà, encara, tancar la liquidació un cop es tornin a posar a subhasta, el 2022, segons fonts de Patrimoni, els dos hotels que encara no han trobat comprador. Són els antics hotels Mediterrani –que inicialment s’havia valorat destinar a habitatge dotacional– i Rex II. S’han de tornar a taxar, però el primer, el 2014, s’havia subhastat per 477.000 euros, i el segon, el 2017, per 529.800. Caldrà veure a quin preu i si no tornen a quedar deserts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia