Un “amfiteatre verd”, a Tossa
L’Ajuntament de Tossa de Mar destinarà en tres anys 1.254.847 euros per fer un canvi de model centrat en la cultura i la sostenibilitat
Ha estat seleccionat per al programa de plans de sostenibilitat turística en destinacions
“Veiem el nostre municipi com un gran amfiteatre verd, amb natura i cultura.” L’alcalde de Tossa de Mar, Ramon Gascons, visualitzava així el seu municipi per sintetitzar el que es vol aconseguir amb els projectes per als quals han obtingut un finançament total d’1.254.847 d’euros. Aquest finançament, a tres bandes entre l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament –cada administració aporta 418.282 euros–, s’ha aconseguit a través del programa ordinari de plans de sostenibilitat turística en destinacions 2022, que ahir es van fer públics.
Aquest ha estat, segons Gascons, un treball coordinat que ha de representar un canvi de model que “aposti per la cultura, la natura i la sostenibilitat” com a eixos principals, els quals s’han de complementar amb les oportunitats que continua donant el concepte de sol i platja, però que ja no és suficient per als reptes de futur.
Tres anualitats
Les actuacions es faran en tres anualitats, del 2023 al 2025, i es concretaran en quatre àmbits: transició verda i sostenible (329.872 euros), eficiència energètica (194.246), transició digital (49.533) i, finalment, competitivitat (681.194).
“Aquesta és –destaca Ramon Gascons– una oportunitat que tenim davant nostre per seguir avançant amb projecte cap a un model de població que pugui afrontar els reptes de futur.” Algunes de les principals actuacions que es portaran a terme seran: millores en el camí de ronda en el sector de Porto Pi; nova il·luminació ornamental a la vil·la romana, casa de cultura i ca l’Acerbi; la creació d’un pla digital per al control d’aforament i mobilitat al nucli; la creació de nou contingut per al Museu de la Dona, també emmarcat en la transició digital; nova senyalització turística, i la més important, l’adequació del Museu Municipal, que està situat en un dels edificis més emblemàtics del municipi (BCIN), per tornar a formar part de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona i, a la vegada, per reafirmar la condició de producte turístic cultural des de l’eficiència energètica i la voluntat de crear noves oportunitats de dinamització turística.
LA FRASE
LA XIFRA
Cap a un nou model sostenible
Segons explica l’alcalde, Ramon Gascons, el projecte ha de tenir un impacte en el model turístic que es planteja a Tossa de Mar, un model que vol evolucionar cap a la diversificació, la sostenibilitat i la desestacionalització. Per aconseguir-ho, els projectes presentats han de servir, entre altres coses, per augmentar la visibilitat i l’interès dels elements patrimonials del municipi, millorar la circulació a l’interior del nucli urbà, causant menys molèsties als veïns, i aconseguir una important valoració de productes turístics que permeti augmentar l’oferta turística.
Per Gascons, s’està produint un rellevant canvi de paradigma que ha de donar una nova perspectiva general de la història local. Tot això sense oblidar l’augment de l’eficiència energètica dels recursos patrimonials i donar un major ús al camí de ronda per desplaçar-se entre cales. Una proposta que ha de representar un canvi del perfil del visitant a favor d’un de més interessat en els productes culturals, gastronòmics i relacionats amb les activitats a la natura, i tot això lligat a una disminució de l’impacte de la desnacionalització del turisme. Tots aquests elements partint, segons Gascons, del reclam que representa la Vila Vella, únic exemple existent de població medieval fortificada a la costa catalana declarada monument històric artístic nacional el 1931.