Administracions

La gestió de Castell permet restaurar l’estudi de Sert

L’alcalde de Palamós es mostra convençut que s’arribarà a un acord amb la Generalitat per recuperar per a ús públic aquest espai

Seria un gran punt vinculat al medi ambient i la cultura

L’antic estudi del pintor Josep Maria Sert a la platja de Castell ha de ser un centre públic, segurament destinat a convertir-se en espai d’interpretació del PEIN de Castell i a l’important llegat cultura que s’hi pot trobar. Una aposta que defensa l’alcalde de Palamós, Lluís Puig (ERC), que explica que la gestió de l’aparcament, amb capacitat per a uns 600 vehicles, permet anticipar una propera entesa amb la Generalitat, propietària de tot l’espai.

El conveni que es va signar entre la Generalitat i l’Ajuntament ja està donant els seus fruits. Segons explica Puig, ha permès treballar a l’antic estudi. En aquest sentit, s’han dut a terme les obres de consolidació i millora que han permès reforçar l’estructura i la coberta de l’edifici, millorar-ne els tancaments i, també, reforçar un talús que l’amenaçava.

Sintonia entre les parts

“La sintonia entre Ajuntament i Generalitat és total. El bon resultat de la gestió de l’aparcament ens permet reinvertir en aquest important espai natural i a l’estudi de Sert”, destaca l’alcalde, que afegeix: “El següent pas serà asseure’ns amb la Generalitat per definir què s’hi vol fer, ja que l’entesa és total”.

Puig explica que les possibilitats girarien al voltant de l’important llegat mediambiental de la zona i, molt especialment, del cultural; a banda de l’estudi de Josep Maria Sert, hi ha la barraca que el pintor va fer construir per a Dalí i el poblat ibèric: “En el seu conjunt, lligat amb l’adequació del camí de ronda des de Port Marina fins a Castell, ens va generar un espai únic a la Costa Brava”, afirma Puig. A més de tot això, s’ha de remarcar el conveni que van signar el 2020 el Museu Nacional d’Arqueologia de Catalunya i l’Ajuntament. Aquest ha estat un primer i important pas per al que ha de ser el projecte de la museïtzació del jaciment iber i del seu entorn.

LA FRASE

La sintonia entre l’Ajuntament i la Generalitat és total. A tot això, hi ajuda la bona gestió que es fa
Lluís Puig
alcalde de palamós (ERC)

Una intervenció necessària

El projecte d’integració paisatgística i ordenació de l’ús públic de Castell ha estat una peça clau per evitar, segons l’alcalde, que aquest espai “mori d’èxit”. L’ordenació era necessària per harmonitzar l’afluència massificada dels estius amb la preservació de la platja de Castell i tot el seu entorn, principalment en l’actuació al camí de ronda. Aquesta inversió, finalitzada l’abril del 2021, ha permès donar continuïtat al camí de ronda de Palamós, tot unint la part més practicable fins aquell moment –entre les platges de la Fosca, s’Alguer i Castell– amb el nucli urbà del passeig de les Pites i el Pedró, a través del cap Gros. Va ser necessària una inversió d’1,4 milions d’euros per donar continuïtat a 3, 5 quilòmetres de costa. La rehabilitació de l’estudi de Josep Maria Sert, doncs, serà una peça clau per dotar tot l’espai d’un punt d’interpretació, en què es destaqui la riquesa de tot aquest espai natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia