Crit d’auxili des de la Bisbal per la falta de paletes
La Unió d’Empresaris de la Construcció demana col·laboració als agremiats per ajudar els paletes de la Bisbal
Els professionals no donen l’abast a reparar els teulats afectats per la històrica pedregada
La Unió d’Empresaris de la Construcció de Girona (UEC) ha fet una crida als agremiats per ajudar els paletes de la Bisbal d’Empordà a reparar els teulats malmesos per la històrica pedregada del 30 d’agost passat, ahir va fer quinze dies. Esteve Freixes, president de l’entitat, explica que cal abocar-s’hi, en primer lloc, per la magnitud del desastre i, molt especialment, per l’ofec de feina de les empreses constructores, que no donen l’abast amb els treballs. A propòsit d’això, cal tenir present que, al ritme actual, es podria trigar molts mesos a tenir enllestides les tasques de substitució i reparació de les teules malmeses. La diversitat de problemàtiques dels teulats, la dificultat per trobar tipus de canals de ceràmica –molts dels quals estan protegits–, els fraus que s’han donat per part de suposades empreses foranes i, finalment, el neguit per l’arribada de pluges que podrien afectar els interiors són factors que creen una situació difícil d’abordar.
Situació d’ofec
Aquest problema s’agreuja perquè molts paletes es troben amb feines ja compromeses anteriorment, a les quals s’hauria d’afegir la reparació dels estralls als teulats bisbalencs. L’escenari es complica encara més amb la petició de pressupostos per part dels afectats per poder-los presentar a les empreses asseguradores. Això tensa encara més la situació dels paletes, totalment desbordats. I tot plegat, amb l’espasa de Dàmocles d’una eventual arribada de pluges: “Ara per ara, es trigaria molts mesos, fins i tot es podria arribar a l’any”, admet Freixes, que ja s’ha entrevistat amb l’alcalde, Enric Marquès. Des de l’Ajuntament, el govern –d’ERC, la CUP i En Comú Podem– està abordant una situació insòlita, sense precedents a Catalunya i a l’Estat. S’han pres mesures com ara agilitzar tota la tramitació per poder començar les obres al més aviat possible.
Per fer-se una idea de la magnitud de la feina a la qual s’enfronten els paletes de la Bisbal i comarca, una sola empresa de la capital del Baix Empordà, agremiada a l’associació, ha rebut més de 150 peticions de feina. Aquesta empresa, però, només podria reparar un teulat per setmana, i tot això sense tenir en compte el grau d’afectació del teulat, amb diversos tipus de teula (vegeu peça).
“El que hem fet –explica Freixes– ha estat fer una crida interna als nostres associats perquè, si tenen capacitat d’anar a treballar una setmana o quinze dies a la Bisbal, ens ho diguin. De moment, s’hi han adherit una dotzena d’empreses. Ens agradaria que en fossin més, tot i que tenim constància que moltes ja estan treballant a la Bisbal perquè hi tenen clients.”
Esteve Freixes adverteix que els treballs de reparació s’han de fer amb molta cura. La riquesa en matèria de ceràmica a la Bisbal fa que a les façanes hi hagi notables exemples de treballs que, en alguns casos, estan protegits. Seria el cas dels canals de ceràmica que hi ha en moltes façanes: “No s’han de substituir per un altre material, sinó refer-los. És cert que potser costarà trobar peces, però es tracta d’un exemple més que a la Bisbal s’ha de ser curós amb els treballs.” Aquests treballs, doncs, en molts casos, ja són més aviat de rehabilitació. La Bisbal és una de les poblacions que tenen més elements ceràmics a les façanes. Un patrimoni valuós que cal preservar i, si és possible, recuperar.
El perill dels fraus
La situació s’ha complicat encara més pels fraus que s’han produït aprofitant aquesta situació que viuen moltes famílies i comunitats. L’alcalde de la Bisbal ja va advertir els veïns que vigilessin, perquè havien aparegut publicats als carrers anuncis d’empreses fraudulentes en què oferien els seus serveis. Moltes d’aquestes empreses eren fins i tot de diversos punts de l’Estat. Marquès ja va advertir la població que estigués alerta en vista de possibles fraus. Es té constància que s’ha estafat algun particular que hauria pagat una primera quantitat en concepte de material a una d’aquestes empreses, la qual tot seguit hauria desaparegut amb els diners.
LES FRASES
“No és només canviar una teula, és molt més”
Els paletes no ho tenen fàcil per reparar els teulats de la Bisbal. Treballen contra rellotge per atendre les peticions en vista de la possibilitat de pluja. El president de la UEC, Esteve Freixes, ho té clar: “No és només canviar una teula, és molt més.” Reparar una teula pot requerir des de cinc minuts fins a dues hores de feina. Hi ha diversos tipus de teula; la més comuna és l’aràbiga o romana. És un tipus de teula que es fa servir per fer cobertes inclinades i és corbada, en forma de canal més ample d’un extrem que de l’altre. Si la malmesa és la teula de dalt, el canvi no representaria problemes. Si és la de sota, la cosa es complica, perquè cal retirar les teules del voltant. A més a més, també poden estar enganxades, fet que encara pot alentir més la tasca. No és un procediment senzill, ja que cada teulat pot presentar una tipologia diferent i és important fer la feina a consciència. A més, la cosa es pot enredar si han quedat malmeses les teules tortugades, que es fan servir a les canaleres. La tortuga és una teula més encorbada que les ordinàries i que té la planta en forma de T, cosa que permet col·locar-la a l’extrem d’una filera de teules i formar la canalera al peu del pendent per ajudar a recollir l’aigua de la pluja. Una peça que tampoc és fàcil de retirar i substituir.