El professor es jubila

L'alcalde de Santa Margarida i els Monjos ha anunciat que el maig del 2011 no es tornarà a presentar més. Va entrar a l'alcaldia amb 29 anys i en sortirà amb 62. Abans, el seu partit, el PSC, li premiarà la constància. Al juny serà nomenat president del Consell de l'Alt Penedès

Un grup de gent que es movia en cercles sindicals i a l'associació de veïns de Santa Margarida i els Monjos, a l'Alt Penedès, va decidir el 1979 crear una agrupació d'electors i presentar-se a les municipals. Es deien Independents pel Socialisme i tenien al capdavant un jove de 29 anys, fill d'un conegut pagès del poble, que impartia classes de tecnologia a l'IES de Vilafranca del Penedès. Molts pensaven que era massa jove i per això quan el van presentar durant la campanya electoral deien al poble que tenia un any més, perquè no era el mateix tenir una vintena d'anys que una trentena. Va guanyar les eleccions municipals i el 19 d'abril d'aquell any va ser nomenat alcalde del seu poble amb un govern en minoria. El primer que va fer va ser crear un govern d'unitat amb l'oposició. Es va tornar a presentar quatre anys més tard i llavors, el 1983, va guanyar per majoria absoluta. Des de llavors ha anat repetint, sempre amb majoria absoluta a l'Ajuntament. Jordi Girona i l'alcalde de Castellar de n'Hug, al Berguedà, el també socialista Josep Orriols, són els dos únics alcaldes de la demarcació que continuen al càrrec després de 30 anys.

L'alcalde de Santa Margarida i els Monjos, que ara ja té 60 anys i que per tant ha passat més de mitja vida presidint la corporació local, està preparant ara les maletes «per deixar l'Ajuntament, però no pas la lluita pública per les coses justes al municipi». Abans que ho faci, el PSC, al qual es va afiliar quan ja feia més de vuit anys que era alcalde, li reconeixerà l'esforç i la constància donant-li el càrrec de president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, un càrrec que tindrà a partir del mes de juny i fins a final de mandat com a conseqüència del pacte d'unitat que el PSC, CiU i ERC van signar al Consell dies abans de la constitució de l'ens.

Saber delegar

Girona diu que encara avui no entén com ha pogut «mantenir la confiança dels veïns del poble tant de temps», però ho atribueix al fet de saber delegar responsabilitats. Diu que quan plegui s'emportarà la satisfacció d'haver ajudat a fer que el poble, ara amb 7.000 habitants, hagi prosperat i que s'hagi pogut mantenir durant aquests 30 anys una bona convivència.

Girona és un dels polítics de la comarca que fa més reunions al carrer quan surt de l'IES del Foix, als Monjos, on ara fa classes de tecnologia, i camina cap a l'ajuntament. Tothom el para. Al PSC es resignen que el 2011 deixi de ser alcalde, però pensen que podria continuar. «No és tan vell per deixar-ho», diuen alguns al partit.

«Ara ho tenim tot»

Girona va començar als disset anys la seva lluita sindical a l'USO i a l'associació de veïns, reivindicant millores quan faltaven tots els serveis bàsics. Explica que els primers anys a l'Ajuntament van haver de lluitar per asfaltar els carrers, solucionar el problema de l'enllumenat, el clavegueram i el tema de l'escola, «i la gent es mobilitzava per aconseguir millores al municipi». «Ara la cosa ha canviat. Ho tenim tot i els ajuntaments donem més serveis del que ens pertoca, i la gent no reclama. Potser per això hi ha tan poca participació ciutadana», conclou. Potser per inèrcia, quan plegui continuarà participant en actes al poble «perquè tothom ha de fer alguna cosa pel seu municipi», però a un altre ritme. La dona, els tres fills i els dos néts li ho agrairan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.