Administracions

Palamós manté el mercat municipal al seu lloc i el renova radicalment

Les obres, que començaran el 2025 amb un pressupost d’uns 2, 2 milions d’euros, en mantenen l’estructura, però el refan amb criteris moderns i eficients

El mercat municipal de Palamós serà renovat totalment amb criteris d’eficiència energètica, obertura i lluminositat a l’exterior, la qual cosa el farà més permeable, amb una renovació total, que incorporarà un aparcament per a vehicles. Aquest és l’ambiciós avantprojecte que han preparat els serveis tècnics municipals i que ahir es va presentar públicament al mateix mercat –el dia abans es va fer als paradistes.

Segons l’alcalde, Lluís Puig (ERC), s’està davant d’una proposta que, aprofitant l’actual estructura, situada a l’avinguda Catalunya, i apostant per minimitzar la petja mediambiental en generar molts menys residus que un enderroc, ha de convertir-se en un referent a la zona.

Amb un finançament aproximat de 2,2 milions d’euros, la previsió és començar els treballs de reforma el 2025, un cop acabi la concessió dels paradistes, que ja es va prorrogar. El projecte es vol finançar a través dels ajuts Next Generation, si bé Puig ha deixat clar que “aquests no condicionaran que en cap cas no es tiri endavant”.

La proposta, a més, soluciona els problemes endèmics d’inundabilitat, aixecant el mercat uns 25 centímetres; és a dir, passarà a no tenir les barreres arquitectòniques que té aquesta construcció, que data del 1989.

La façana de maó ceràmic massís permetrà ventilar i crear un filtre solar. La planta baixa, de 1.203 m², tindrà menys parades que l’actual. El bar restaurant sortirà a concessió amb la condició que ha de tenir productes de proximitat i, a més, ha de cuinar el que els clients comprin a les parades. El perímetre, on ara hi ha parades tancades a manera de locals que donen a l’exterior, serà totalment de portes de vidre, cosa que permetrà poder obrir-les i connectar-les amb l’exterior, amb els vianants, el mercat de fruita i el mercat setmanal dels dimarts: “Volem que sigui un mercat totalment obert. A més, es generarà un gran espai amb el condicionament de la plaça que hi ha al costat”, destaca Puig.

Un altre aspecte rellevant, segons explica l’alcalde, és que, fruit de les consultes que es van fer amb usuaris i paradistes, el mercat tindrà un aparcament a la primera planta (468 m²) i la planta (440 m²), per als magatzems i obradors.El projecte inclourà mesures d’estalvi energètic, amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques, equips d’alt rendiment elèctric, punts de càrrega de vehicles elèctrics, il·luminació de led, cristalls amb baixa emissivitat, aïllament en la coberta de la zona d’estacionament i magatzems, així com en les parets opaques, amb aïllament per a reduir en més d’un 30% el consum energètic actual i aconseguir un edifici de qualificació “A”.Segons Puig, l’objectiu ha estat en tot moment renovar-lo, mantinent la ubicació, respectant l’estructura actual, però reformant totalment tant l’interior com la façana, per a poder millorar energèticament, estèticament i funcionalment el conjunt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia