Figueres
El POUM de Figueres limita el creixement i aposta per la sostenibilitat
Figueres disposarà finalment de l’esperat pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), que substituirà l’antic pla general d’ordenació urbana (PGOU) que ha estat vigent durant 40 anys. Al llarg de la tramitació del POUM s’han presentat un total de 293 al·legacions, de les quals se n’han estimat totalment o parcialment 215 i se n’han desestimat 78. El ple el debatrà per a la seva aprovació en una sessió extraordinària que tindrà lloc avui a la tarda.
Amb aquest nou instrument urbanístic, Figueres vol apostar per una planificació “moderna i actualitzada per assolir una ciutat més sostenible i integrada amb el seu entorn”, segons explica el regidor d’Urbanisme, Xavier Amiel. I hi afegeix: “Calia adequar-se a la llei d’urbanisme i al pla territorial de l’Empordà.”
Les línies mestres del pla rebaixen les expectatives de creixement previstes. Per això es planteja per a l’any 2040 un màxim de 53.000 habitants i 25.000 habitatges, lluny dels 75.000 habitants que es preveien fa uns anys. Pel que fa al creixement en sòl urbanitzable, s’ha construït un 7%, i es revisen les àrees estratègiques impulsades per la Generalitat l’any 2007 per adaptar-les a un creixement “natural i sostenible”.
El POUM preveu 58 plans d’actuació urbanística i 14 plans de millora urbana. Es potencia l’oferta d’habitatge unifamiliar perquè es considera una de les necessitats de la ciutat, sobretot a Cendrassos Sud, Vilatenim i la zona Aigüeta. Es preveu el bypass ferroviari aprovat per l’Estat amb una única estació al nord, però es manté l’opció de suprimir les vies al centre si es mantenen les dues estacions.