Administracions

ADMINISTRACIONS

Queixes per l’abandó d’una casa de la Sareb a Palafrugell

La Sareb –Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària, o popularment coneguda com el banc dolent que va assumir immobles embargats fa una dècada– continua amb dificultats per tenir cura de moltes finques i pisos que encara no han trobat comprador. I a Palafrugell, entre diversos casos, preocupa especialment l’estat del solar de l’antic restaurant Es Niu, al carrer de la Caritat.

Un dels veïns del carrer, l’escriptor i activista cultural Lluís Molinas, va presentar recentment una nova instància a l’Ajuntament per denunciar “l’abandonament de la casa i la parcel·la, plena de bardisses, brutícia i amb presència de rates”. I la solució no arriba sempre amb rapidesa.

Des del consistori, la regidora d’Habitatge, Roser Massaguer, confirma que l’immoble pertany a la Sareb, “com altres estructures abandonades a Palafrugell i milers de propietats més” arreu de Catalunya i l’Estat espanyol, i diu que hi estan a sobre: “Fa pocs dies s’ha ordenat una desbrossada subsidiària, encarregada per l’Ajuntament”, i centrada especialment al pati posterior, tancat amb un mur d’escassa altura i que és el punt més problemàtic. El cost dels treballs serà repercutit a la Sareb.

A mig enderrocar

L’edificació, com recorda Molinas, després de ser seu del restaurant, freqüentada encara per personatges com ara Josep Pla o el músic Frederic Sirés, es va reconvertir en galeria d’art i finalment va ser adquirida per una promotora, que n’havia iniciat l’enderroc per fer-hi habitatges. Les obres, però, van quedar aturades primer per les disputes amb el consistori, per preservar-ne elements patrimonials, i posteriorment a causa de la crisi immobiliària iniciada el 2008.

L’estat actual, però, testimonia l’acumulació d’anys d’abandonament i la presència d’ocupes en alguns períodes, per les finestres i obertures tapiades en una façana, però, que només dissimula la precarietat de l’interior. El teulat, després de l’inici de l’enderroc, va acabar-se d’esfondrar després d’un episodi de pluges i tempestes. I a banda de l’acumulació de vegetació i escombraries, la manca de protecció dels murs perimetrals també provoca humitats en alguns habitatges adjacents.

Massaguer defensa la interlocució amb la Sareb per desencallar la cessió o la compra d’alguns pisos per destinar-los a lloguers assequibles, però admet que en el cas d’un solar no edificat el consistori té poc marge de d’actuació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia