Administracions

Figueres

Portaran al jutjat CCOO per la vaga de la neteja

L’Ajuntament de Figueres no cedirà a cap pressió i denunciarà al jutjat social de Girona el sindicat CCOO, convocant de la vaga de la neteja, i els nou treballadors que van signar la convocatòria de protesta. L’alcaldessa, Agnès Lladó, ho va anunciar ahir afegint-hi que s’està preparant un decret d’emergència per insalubritat. Amb aquest decret s’autoritzaria el govern a contractar per la via d’urgència una empresa perquè netegi els carrers de la ciutat.

“No pensem cedir ni un pam”, va dir Lladó davant una vaga “de la qual som víctimes de manera injusta i arbitrària”. Per l’alcaldessa, que va assenyalar que “no és casualitat que tingui lloc dies abans d’unes eleccions”, la vaga és clarament “il·legal”. La jornada d’ahir va ser complicada. La convocatòria de roda de premsa, prevista per a les sis de la tarda, es va endarrerir. Diumenge passat es va arribar a un principi d’acord amb el sindicat convocant, CCOO, però l’assemblea de treballadors no el va ratificar. “Diumenge –va explicar Lladó–, en la reunió amb els representants sindicals, es va arribar a un acord beneficiós, una entesa que respectava les condicions dels treballadors i beneficiava el conjunt de la ciutat.” El govern ja s’ha reunit amb els portaveus dels grups municipals, els serveis municipals i el president de Comerç Figueres per explicar la situació.

L’alcaldessa va destacar que en cap moment es posa en qüestió el dret de vaga ni la defensa legítima que tenen els treballadors per reivindicar els seus drets i millores: “Aquí ens trobem individus actuant de mala fe aprofitant els dies de Fires i festes”, va dir, tot afegint-hi: “La vaga s’ha organitzat per fer mal a la ciutat i condicionar la gestió de l’equip de govern perquè ha municipalitzat el servei de neteja, a la qual s’oposen alguns vaguistes.” Segons Lladó: “Farem tot el possible per aturar la vaga i continuarem treballant amb discreció.”

Dues empreses

No és un escenari fàcil, el que té el govern, gens. L’Ajuntament de Figueres té dues empreses: una de pública, Fisersa, que gestiona l’aigua, la zona blava i els autobusos del transport públic. Els anys noranta del segle passat, en govern de Joan Armangué, se’n va crear una altra, en aquest cas mixta, que es va dir Fisersa-Ecoserveis, que es responsabilitzava de parcs i jardins, enllumenat, neteja i recollida de deixalles. El 2022, el govern actual va optar per traspassar enllumenat i neteja de l’empresa mixta a la pública; l’objectiu era poder modernitzar-lo i ser més eficient. Ara mateix, però, i d’aquí també la certa complexitat, hi ha dos sindicats: Co.Bas, que és a Fisersa-Ecoserveis, i CCOO, a Fisersa. Aquestes modificacions, amb el traspàs de treballadors, també han comportat canvis en els sindicats. No és el primer cop que Figueres s’enfronta a una vaga de neteja dura. En ple mandat de Santi Vila n’hi va haver una, però el govern la va solucionar amb un generalitzat i important increment de sous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia