Un dels criteris que tenim com a govern és no tocar el que funciona o, en tot cas, millorar-ho
L’alcaldessa de Vilafant, Montse de la Llave (PSC), es mostra satisfeta d’aquest inici de mandat i de la bona relació amb els seus socis, de Junts i Ciutadans. De la Llave explica que aquests mesos s’ha fet un treball de portes endins, valorant els projectes engegats i, en aquest procés de reflexió, plantejant-ne de nous. Remarca l’esforç que es vol fer en inversió en la via pública, l’aposta pel medi ambient i l’estalvi de l’aigua. L’aprovació del POUM, segons l’alcaldessa, serà clau per donar més oportunitats a la població.
Un govern presidit novament pel PSC, però amb el concurs de Junts i Ciutadans. Com valora aquests darrers mesos?
Estem molt contents de com ha anat aquest inici de mandat. Som un equip nou, format per tres partits, i el que hem fet aquests mesos ha estat posar-nos al dia, mirar l’estat dels projectes que tenim en marxa i plantejar els que volem iniciar. Estem fent una visió general del que necessitem i del que volem tirar endavant per a Vilafant.
I tot això en què es tradueix?
La idea d’aquest mandat és d’entrada centrar-nos en el que tenim encarrilat. Apostem per unes inversions molt enfocades en els serveis públics; és a dir, carrers, però relacionats amb un pla d’asfaltatge a més de l’enllumenat i mobiliari urbà. Tenim uns carrers que necessiten realment una inversió molt gran. Però pensem que cal fer-les perquè són molt necessàries.
El tema de l’aigua, el tenen en compte? Ho dic perquè va relacionat amb els temes dels serveis públics.
Aquest és un tema que ens preocupa des de fa molt i que, de fet, hi treballem des de fa anys, amb tot el que comporta d’estalvi de l’aigua i d’eficiència energètica. Continuarem treballant en aquesta línia, però dedicant-hi més recursos. Ja es va crear una comunitat energètica i ara en volem crear una altra. Són temes que ens preocupen, com és el de la conscienciació mediambiental. El Benvingut Nadó és un bon exemple.
En què consisteix?
Forma part d’unes línies que continuarem treballant i que ens agraden. El Benvingut Nadó consisteix a plantar un arbre per cada nen que neix al municipi al llarg de l’any i que ja arriba a la quarta edició. El projecte representa l’arrelament com a símbol de pertinença i com a futur. També té aquest vessant mediambiental de contribuir a la reducció del CO2. Aquest projecte també ens permet generar espais on hi hagi ombra, que és molt rellevant amb les cada vegada més importants onades de calor. Un dels criteris que tenim com a govern és no tocar el que funciona o, en tot cas, millorar-ho.
Centrem-nos en les actuacions als carrers. Entenc que molts s’han anat degradant.
Exactament. És un treball molt poc agraït perquè moltes d’aquestes actuacions no són només millorar l’asfaltatge, que és una cosa que es veu, sinó refer tots els serveis. Vilafant és molt gran i està repartit en tres nuclis enllaçats entre ells. Són molts quilòmetres d’asfaltatge i il·luminació i moltes zones verdes. És cert que hem fet una població molt bonica per viure-hi, però té un cost molt gran.
I, en conseqüència, unes despeses de manteniment.
I s’han fet moltes coses. Però fer carrers sencers, que ens cal renovar-los, és molt costós. El nostre pressupost és el que és, hem de tocar de peus a terra i fer les coses a poc a poc. És cert que en tenim de totalment refets, però altres cal abordar-los integralment, amb tots els serveis inclosos
Posi’m un exemple.
Un d’ells és el carrer dels Almogàvers, que abordem aquest any. Ara estem fent el projecte, perquè s’ha de refer totalment, amb la idea de començar les obres no més tard de final d’any. Un altre és el carrer de Santa Llogaia, que és molt llarg i que no es podrà fer en una fase i que caldrà abordar-lo en funció de les disponibilitats pressupostàries.
Ara ens aturem en el tema de l’habitatge. Quina és la seva política?
Vàrem acabar unes cases de lloguer social adreçades a joves i persones amb uns ingressos determinats. Es van fer amb una permuta d’uns terrenys que van venir del Bisbat. I tenim un segon terreny pendent d’actuar-hi. A més, amb l’aprovació del nou POUM es generaran terrenys que ens permetran també intervenir-hi. Fins ara són terrenys per fer-hi una casa de planta i pis. Ara el que es vol generar és habitatge perquè no sigui necessari comprar una casa per quedar-se a viure a Vilafant. Aquesta és la base per propiciar la rotació.
De quina manera?
Doncs hi ha gent més gran que si tinguessin l’opció anirien a viure en un pis i es vendrien la casa. Això permetria que joves que necessiten més espai puguin tenir-hi accés, i fer aquesta rotació que comentava. Per això l’aprovació del nou POUM generarà grans oportunitats i serà clau per donar un nou impuls.
Quin és el projecte més destacat en què treballen?
La rehabilitació de la rectoria. Estem acabant la primera fase, que enllestirem a l’estiu. És l’estructura i la planta baixa. La planta baixa serà per al Casal de la Gent Gran. Després ens faltarà la segona fase, un espai obert cultural, però aquí sí que hem de buscar finançament, però hi treballem.