La cap de l’oposició de l’Ajuntament de Cadaqués, Ester Martín (Juntes per Cadaqués), s’ha estrenat juntament amb una nova formació, un grup local format només per dones i sense estar vinculat a cap formació gran. Martín destaca la gratificació que comporta treballar per al municipi. Pel que fa a la gestió del govern de Fem, un partit també local, destaca que hi ha temes que elles abordarien d’una altra manera, com ara la urgent necessitat d’implantar energies renovables. Si bé defensa l’estudi encarregat pel govern sobre aquest tema, creu que no s’hauria d’haver paralitzat la concessió de llicències a tot el municipi, i que caldria haver deixat fora les naus industrials o el pavelló. Reclama que es treballi intensament per aplicar el nou contracte de la recollida d’escombraries i defensa abordar polítiques per evitar que el jovent marxi dels pobles.
Com ha estat la seva entrada a l’Ajuntament, com a partit nou?
Nosaltres hi som per controlar i vigilar al govern. La nostra formació, Juntes per Cadaqués, va obtenir quatre regidors i ells, Fem, set. Tenen, doncs, majoria absoluta i, evidentment, porten el ritme.
Un projecte, el de Juntes, també totalment local.
És una experiència molt maca i que ens porta molta feina. Vàrem decidir constituir un partit només format per dones; és una gran experiència treballar per Cadaqués i fer-ho entre tots.
Centrem-nos en aquest any de govern. Com el veu?
Hi ha temes que, com altres en el nostre lloc, faríem de manera diferent; el govern ha escollit altres camins, com és lògic.
Parlem, si li sembla, d’aquestes diferències de criteri que diu.
Que són importants. Això no treu, i m’agradaria destacar-ho, que altres temes, i des del nostre punt de vista, s’estan portant correctament.
Posi’m un parell d’exemples d’aquests camins diferents que diu.
Pensem que és clau apostar per les energies renovables. Durant dos anys, i segons es va determinar al ple, no es poden posar plaques solars al municipi. Creiem que seria molt bo tirar per aquesta via. Les energies renovables són bàsiques.
El motiu d’aquests dos anys?
Ells tenen majoria i ho van aprovar. Aquests dos anys, de fet, han de servir per fer un estudi. Sí que és veritat que com a Juntes ja estem d’acord que es miri bé.
Què proposa?
Per exemple, tenim el teulat del pavelló municipal o les naus industrials del Pla del Senyor Llorens, on pensem que ja se’n podrien posar sense que passés res i així podríem anar avançant. Entenem que a la zona antiga del nucli cal estudiar-ho bé.
Ja en tenim un, dels exemples que deia. I el segon?
Pensem que cal pintar l’església. La darrera vegada que es va pintar va ser el 1992. Ja fa un bon grapat d’anys. Creiem que estaria bé començar a plantejar-ho, perquè ja està una mica degradada. Si no pot ser aquest any, doncs el vinent. Però és un tema que també està relacionat amb la imatge. I som un poble turístic.
Ara que ho diu, sí que es veu i força la seva església!
Sí, molt! És una imatge que forma part del paisatge de Cadaqués. El nostre municipi ha sabut preservar aquesta imatge de poble de pescadors de la Costa Brava. Cases petites, sense edificis alts, la casa Dalí o el Parc Natural de Cap de Creus són alguns dels nostres atractius. Tot això ens dona valor com a poble. Els de Cadaqués som una mica especials, som molt del nostre poble.
Un poble molt lluminós.
I amb molts talls de llum a l’estiu!
Un tema recurrent?
Cada estiu en tenim, sí. Cada estiu és el mateix. Estem parlant d’un poble turístic, vivim del turisme. I passa en un moment en què les famílies tiren endavant. I això ens passa quan tenim més feina!
Un altre tema de temporada és el de les cues de trànsit.
Sí, cada estiu ens passa, com a altres pobles de costa. Fa poc va ser la segona Pasqua. Era festa per als francesos. Es va ajuntar, a més, la gent que venia a passar uns dies de festa amb la pintura de la carretera. A més, vàrem tenir un parell de rodatges. Entenc que són coses difícils de gestionar. Però no pot ser que passin aquestes coses. Ja sé que és complicat, però ens cal tenir-ho present.
Un tema que ara em ve al cap és el de la recollida d’escombraries. Com està?
El primer concurs va quedar desert. Després se’n va fer un altre. Aquest any haurem de gestionar aquesta problemàtica, perquè caldrà implantar el nou contracte, que entenem que no ha de ser fàcil.
Complex, certament.
A poc a poc estan mirant de solucionar-ho, però és molt lent. Amb la nova contracta anirem més bé. Han posat reforços, però ens queda encara per passar tot l’estiu.
Aquí els veïns també han de ser cívics.
Cal una campanya de civisme sobre la recollida. També s’han de cuidar bé les platges i, a més, tenim un problema gran amb els senglars. Tot ho complica.
A molts alcaldes i caps de l’oposició un tema que els preocupa és el de l’habitatge. Què en pensa?
Aquí també tenim aquest problema, que és molt gran i no sabem com solucionar-ho. Molta gent quan mira preus els troba desproporcionats. I els joves han de poder-se quedar a treballar i viure al municipi. Hi ha gent que marxa per anar a Roses o Llançà.
I el tema de l’habitatge de protecció?
Aquí penso que nosaltres ho faríem millor o, si més no, diferent. Pensem que en aquest tema s’està fent una molt mala gestió.
Preocupació per la sequera?
Sort que ha plogut; en cas contrari hauria estat dramàtic. I, a més, tenim sempre un risc d’incendi forestal. Ens cal millorar la depuradora per reciclar millor l’aigua. De fet, l’Ajuntament ha creat un comitè per la sequera. I em consta que el govern està mirant com fer una dessalinitzadora. Ens cal conscienciar a tothom, un tema que entenc que també és difícil.