Administracions

Campmol i Ricart, Dracma de Plata per la seva aportació en la detecció del càncer de pell amb IA

L’alcalde de Roses, Josep M. Martínez, ha anunciat aquest matí que la Dracma de Plata d’aquest 2024 serà atorgada als enginyers rosincs Enric Campmol Ametller i Narcís Ricart Geli, creadors d’una cabina capaç de detectar en tan sols 5 minuts, gràcies a la Intel·ligència Artificial (IA), lesions a la pell sospitoses de ser un melanoma. La Dracma és la màxima distinció amb què el consistori reconeix persones, entitats o col·lectius rosincs que destaquen per la seva aportació al municipi o per la projecció del mateix, ja sigui des d’una vessant cultural, esportiva, científica o educativa. L’acte de lliurament tindrà lloc el proper 15 d’agost, en el marc de la Festa Major del municipi.

El projecte va néixer de l’interès d’Enric Campmol Ametller després d’una visita al dermatòleg, durant la qual va observar el procediment per controlar una piga sospitosa: fer-se fotografies amb una moneda, com a referència per detectar possibles canvis en la mida d’una piga. Aquesta experiència va inspirar Campmol, enginyer industrial de professió, a la creació d’una solució més avançada i eficient per a la detecció de melanomes, projecte que va afrontar juntament amb Narcís Ricart Geli, enginyer informàtic especialitzat en visió per computadors i en intel·ligència artificial.

El resultat és Deviskan, un dispositiu no invasiu d’alta tecnologia, capaç de detectar lesions sospitoses de ser un melanoma en només 5 minuts. Deviskan és una cabina de la mida d’una persona que fotografia tot el cos del pacient, processa les imatges a través d’algoritmes d’intel·ligència artificial i detecta els canvis en la mida, el color o la forma d’una piga que puguin implicar que es tracta d’una lesió maligna. A continuació, envia un informe amb les dades recollides al dermatòleg, perquè aquest pugui fer un diagnòstic.

Aquesta eina representa un gran avanç en el camp de la dermatologia, oferint una forma ràpida, precisa i no invasiva de detecció de lesions i facilitant diagnòstics més ràpids i acurats als dermatòlegs, sense la necessitat d’haver de recollir dades de manera manual. Una important aportació en la detecció precoç del melanoma, el més perillós dels diferents tipus de càncers de pell, que no obstant, si es detecta en fases inicials, comptabilitza un índex de recuperació de quasi el 100%.

L’alcalde ha destacat que “la Dracma d’aquest 2024 serà un tant disruptiva i diferent. Amb ella, volem donar un nou enfoc centrat en el present i en el futur. Més enllà de reconèixer trajectòries o l’acumulació d’èxits passats, ens hem volgut centrar en el reconeixement a dos joves impulsors d’un projecte en ple desenvolupament, que suposa un gran avenç per al món de la medicina.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]