Administracions

Albert Ramos Badosa

Alcalde de Vilamalla per Som Futur

“Hem de créixer amb ordre perquè això és progrés”

“L’accés a l’habitatge és el nostre tendó d’Aquil·les. Tenim una urbanització gran i bons serveis i capta l’atenció de molta gent”

“Ens vam presentar amb un projecte nou i vam guanyar per majoria, i amb un dels percentatges més alts de participació”

Hem anat seguint els projectes que estaven iniciats i n’hem engegat molts de nous

L’alcalde de Vilamalla, Albert Ramos (Som Futur), es mostra satisfet d’aquest primer any de mandat; especialment, com explica, pel repte que ha representat en ser nou en política. De fet, tot i haver acceptat la proposta de l’anterior alcalde de presentar-se, Ramos va fer un projecte nou, amb regidors nous. D’aquí la importància, segons explica, d’abordar el repte del govern treballant amb dos grans objectius: donar continuïtat a les obres i projectes iniciats en passats governs, i, a la vegada, plantejar nous reptes de futur. Ramos explica que un dels grans reptes que té el municipi, el que ell defineix com “el nostre tendó d’Aquil·les”, és facilitar l’accés a l’habitatge. Un projecte que tenen sobre la taula, però que es vol abordar amb calma perquè, segons explica, s’ha de créixer de manera ordenada, perquè això és una aposta pel futur, però a la vegada sense renunciar a l’essència d’un poble.

Un equip de govern totalment renovat. Com valora el mandat fins ara?
Molt positiu. Hem anat seguint els projectes que estaven iniciats i n’hem engegat molts de nous. Tot i que l’equip de govern és nou, com diu, no hi ha hagut un parar per tornar començar. Al contrari, hi ha hagut una continuïtat i nous reptes.
Un projecte nou.
Tot l’equip de govern, menys un regidor que ja feia temps que hi era, som nous en política.
I, com s’ha vist, amb un resultat excel·lent.
Vam fer un grup nou, Som Futur, i anem sota el paraigua de Junts. Ens vam presentar i vam guanyar per majoria, amb un dels percentatges més alts de participació de tot Catalunya. Estem molt contents.
I, també, una responsabilitat.
Jo venia d’un món totalment diferent, en l’àmbit professional, i ha estat necessari aquest any per posar-me al dia, especialment per aprendre com funciona un ens local com un ajuntament.
I tot un repte.
Totalment. Ha estat i és un repte per a tots sis regidors. Personalment, tinc molt interioritzat el treball d’equip. No crec que s’hagi de focalitzar l’acció de govern al voltant d’una persona. Òbviament, hi ha d’haver un responsable. Però sempre he demanat als regidors que es responsabilitzin de la seva àrea. Tot forma part d’aquest aprenentatge.
Entenc, doncs, que és una experiència enriquidora.
Visc a Vilamalla des que tenia quatre anys. M’ha omplert molt, la veritat. Poder plantejar projectes per a tot el poble; poder anar a parlar amb grans empreses perquè vinguin. Tenim un polígon industrial molt important. I, molt especialment, el dia a dia d’un poble, i les accions que això comporta.
Tornant al que comentava al principi, dels projectes de l’anterior govern, entenc que hi ha continuïtat.
Sí. De fet, jo em presento per alcalde perquè em ve a buscar l’anterior, que havia estat setze anys a l’alcaldia, perquè creu que puc ser el seu relleu.
Va costar decidir-se?
Jo soc funcionari de carrera i va ser necessari valorar-ho. En vaig parlar amb la família, vam començar a plantejar el nostre projecte. I aquí estem.
Entenc, doncs, que hi havia sintonia amb els projectes plantejats.
Sí. Com per exemple la reforma del cementiri municipal. La via verda que ens uneix amb Figueres, rematar l’adquisició d’alguns béns i altres obres que calia continuar. Així com continuar un pla parcial que permetrà que dues grans empreses capdavanteres vinguin al nostre polígon. I, a partir d’aquí, plantejar el nostre projecte.
Un polígon que és un referent.
El formen, ara mateix, al voltant d’unes dues-centes empreses. Això, per a un poble de 1.226 habitants, pensem que és molt important. També és veritat que ens comporta unes despeses importants; una dada: un carrer del polígon costa deu vegades més que un del nucli.
Centrem-nos en accions noves. Què destacaria?
Plantegem la figura del guàrdia municipal i ja estem en concurs d’oposició.
Una necessitat?
Entenem que sí. Quan hi ha un problema, i és lògic, la referència acaba sent l’alcalde i aquest acaba assumint molta cosa. I aquesta figura serà vital per relacionar-nos amb els veïns i ser més àgils.
Quina altra destacaria?
Hem creat una comunitat energètica amb la instal·lació de plaques solars al sostre del pavelló municipal. Això ens permetrà que la gent que no pot posar plaques a casa seva, ja sigui perquè no la té ben orientada o no té espai, es pugui beneficiar d’aquesta comunitat i de la seva producció elèctrica.
No hem de passar per alt la nova escola.
I ampliarem el pàrquing de l’escola nova. De fet, fa poc l’hem inaugurada i, de fet, és de les millors de la comarca. Una escola valorada en gairebé cinc milions d’euros que ha fet la Generalitat. I és rellevant, perquè tenim el projecte de fer-hi al costat una llar infantil i, a més, un parc que ens servirà per unir el poble amb la urbanització.
Vilamalla, com molts altres municipis, no és aliena a la problemàtica de l’accés a l’habitatge. Com ho valora?
L’accés a l’habitatge és el nostre tendó d’Aquil·les. Tenim una urbanització gran i bons serveis i capta l’atenció de molta gent que vol venir a viure-hi, especialment de Figueres.
I el preu de mercat no ajuda, és clar.
Estem parlant que un terreny de 500 m² val uns 100.000 euros, més fer-se la casa. Fa uns anys es va fer una actuació de protecció oficial, però no va sortir bé. De cases a la venda ja n’hi ha, però costen uns 300.000 euros. La població es mou, és viva. El preu marca, com diu. És un tema que estem valorant com abordar-lo; no és gens fàcil, i més des de l’administració. Fa molt poc que hi som. És cert que tenim l’oferiment d’un veí d’uns terrenys que permetrien fer habitatge de preu assequible. Però, com li dic, som nous i volem plantejar-ho molt bé i el dia a dia ja és complex.
I això en què es tradueix?
Nosaltres volem mantenir l’essència de poble. Per això pensem que cal créixer ordenadament. Per molt que tinguem un polígon de referència i estiguem situats en un punt estratègic, hem de créixer ordenadament perquè pensem que això és progrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia