Administracions

patrimoni

Torroella encarrega un estudi per pensar la reforma de l’antic Cinema Montgrí

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha encarregat un avantprojecte i estudi estructural de l’edifici del Cinema Montgrí i la Sala, per dissenyar i avaluar els costos de rehabilitació integral. L’immoble es va començar a edificar l’any 1925 i inaugurar el 1928, amb estil art déco, i és una peça singular del patrimoni municipal, catalogada també dins de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Amb el projecte, el consistori vol consolidar els elements arquitectònics més destacats, a més de garantir l’estabilitat estructural i la funcionalitat per als usos actuals. L’estudi servirà de base per redactar un projecte de rehabilitació integral i d’adequació de l’equipament als nous estàndards de seguretat. La regidora de Cultura i Patrimoni, Anna Company, destaca la importància de preservar aquest edifici emblemàtic amb “respecte per l’estil original”.

El Cinema Montgrí va ser construït per Josep Capellà, torroellenc que va fer fortuna a Cuba, i dissenyat per l’arquitecte gironí Emili Blanc. Capellà va adquirir la Casa Llobregat, antiga casa benestant, i la va enderrocar per aixecar-hi el cinema, inaugurat coincidint amb la festa major del 1928.

Tot l’edifici es va projectar amb criteris de funcionalitat i tècniques constructives avançades per a l’època, com ara l’ús de perfils d’acer en l’estructura. Inicialment, també incloïa un teatre, un cafè, una sala de balls i concerts, i un jardí. La Sala va ser inaugurada un any més tard.Cal destacar la construcció acurada dels sostres, amb bigues i revoltons, i les escales amb voltes a la catalana, que reflecteixen l’habilitat dels paletes torroellencs. El 1956, el cinema es va adaptar per incorporar-hi una pantalla gran de cinemascop, una tècnica que allarga les imatges transversalment per aconseguir un efecte visual espectacular.L’any 1985, l’Ajuntament va adquirir l’edifici per evitar el seu tancament i garantir la continuïtat de l’activitat. Es va fer una renovació mínima, amb pintura i noves butaques, però sense modificar elements essencials. Posteriorment, entre el 2007 i el 2009, es van restaurar les façanes en el marc de la campanya de rehabilitació del nucli antic “Fem més bella Torroella”, i es van retornar a l’edifici els colors originals.El 2009 es va dur a terme una important intervenció que va permetre arranjar les teulades, instal·lar un nou terra de fusta a la platea i renovar les butaques, millorant considerablement les condicions de seguretat contra incendis. Des d’aleshores, s’hi han anat fent intervencions (reparació d’humitats, renovació de les finestres del primer pis i repintat de la façana principal, com a més destacades), però ara es planteja una reforma integral per millorar l’ús de l’edifici i donar-li la rellevància que mereix.La regidora Anna Company conclou que “aquesta rehabilitació serà clau per preservar un element central del nostre patrimoni i garantir la seva utilitat i el seu valor cultural per a les futures generacions”.

LA DATA

1928
Any d’inauguració,
per la festa major, del Cinema Montgrí, edifici lúdic que posteriorment va créixer amb la Sala.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia