Administracions

Acostar la ciència a tothom

Viladecans inaugura el CiènciaLab, un equipament destinat a atreure la ciutadana a la tecnologia i la innovació educativa

El laboratori ciutadà tindrà una oferta variada de tallers i formacions de manera consensuada amb els centres educatius

Vista des de fora, la situació és divertida. Un conjunt de persones amb una mena de voluminós antifaç blanc manotegen tractant de pinçar amb els dits un polsim d’aire. Des de dins, la situació té tot el sentit. Aquesta mena d’antifaç de plàstic són unes ulleres virtuals que immergeixen l’usuari en els fons de l’oceà, i li presenten un conjunt de gàbies amb animals marins. Si es pessiga el cub on es troba l’animal s’obre una representació de l’ecosistema del peix o el mamífer en qüestió: pops, taurons, balenes...“Podem veure l’entorn de l’animal d’una manera lúdica i alhora educativa”, explica Joan Bassolas, gerent de la fundació Ciutat de Viladecans.

Aquestes ulleres són uns dels elements de què s’ha dotat el CiènciaLab, un centre de recursos per a la creació i l’experimentació que va obrir les portes la setmana passada en un local municipal de la plaça Constitució, a Viladecans, amb l’objectiu d’acostar la ciència a la ciutadania. El centre, gestionat per la fundació Ciutat de Viladecans, suposa un impuls, i una concentració de recursos, de la tasca que la fundació fa habitualment als centres educatius de la ciutat per potenciar les anomenades STEM –les sigles en anglès de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques–. “Abans treballàvem d’una forma descentralitzada, i això ens ha anat molt bé perquè molta gent ens conegués, però el fet de no tenir un espai propi feia que la gent es perdés una mica”, diu Bassolas.

“La innovació educativa es pot desenvolupar en moltes direccions, i nosaltres fem un biaix cap a la tecnologia, fem innovació educativa a partir de l’ús de la tecnologia”, raona el gerent de la fundació. Per acostar la tecnologia d’una manera fàcil i lúdica als estudiants i a la ciutadania en general, el centre es dotarà d’una oferta variada, tot i que no s’ha definit encara una graella d’activitats regulars. ”Tenim expertesa i experiència, i intuïm el que és necessari, però volem consensuar-ho amb els centres educatius i ens hem donat tres mesos”, explica Bassolas. El CiènciaLab, però, ja té activitat. El mateix dia de la inauguració, dimecres passat, s’hi estava fent un taller de robòtica i un altre d’impressió 3D.

L’espai té 150 metres quadrats, distribuïts en una sala de màquines, una aula intel·ligent i un laboratori. A l’espai de maquinària, entre altres elements, hi ha vuit impressores 3D, dues impressores 3D de resina, una talladora làser, una fresadora i una enviniladora. Hi haurà també impressores de fang, per traslladar la ceràmica al format tridimensional. A l’aula intel·ligent s’hi ha instal·lat un estudi de gravació audiovisual amb dues càmeres 4K, una taula de so, una taula d’edició, un equip d’il·luminació, un espai per fer cromes i quinze ulleres virtuals. El laboratori disposa de sis microscopis, nevera i microones. Els tres espais comparteixen un equip de so amb tres micròfons sense fils i dos monitors interactius de 75 polsades amb ordinador integrat. “La idea és incorporar tecnologies noves al marge pressupostari que tenim”, explica el gerent, que precisa que el 90% del finançament de la fundació és municipal. Això deixa fora, per ara, les impressores d’aliment. “La tecnologia és brutal”, raona Bassolas.

L’alcalde, Carles Ruiz, explica al seu torn: “Viladecans ha treballat molt amb la innovació educativa a tots els centres de la ciutat, i el que hem fet aquí és generar un espai que serveixi tant per a les escoles com per a les associacions i la ciutadania per divulgar el més innovador que hi ha de la tecnologia.”

Un nou servei al Citilab

L’objectiu és acostar la tecnologia i la innovació a la ciutadania, a l’estil del que ja estan fent altres equipaments del Baix Llobregat. Un referent, en aquest sentit, és el Citilab, de la veïna Cornellà, que es presenta com un “laboratori ciutadà que democratitza la innovació al territori i promou la societat del coneixement”. El Citilab ha estat un pioner, ja que la iniciativa va sorgir el 1997 i va obrir la seu física el 2007. La seva acció ha rebut múltiples premis internacionals i l’activitat no para. En els últims tres mesos ha obert un concurs d’idees per millorar la mobilitat de persones amb discapacitat visual a l’espai públic a partir de l’ús de les noves tecnologies, ha format 320 alumnes de primària en programació i robòtica i a 100 docents en matèria de fabricació digital.

L’últim projecte que ha posat en marxa el Citilab, fa tot just dos dies, és un nou servei de suport per a persones que necessiten acompanyament a l’hora de fer tràmits digitals. Per exemple, demanar cita al metge a través del mòbil o obtenir el certificat digital. Aquest servei estarà present a les associacions de veïns de tots els barris de la ciutat i també al mateix Citilab de dilluns a divendres, amb un calendari prèviament establert.

Un calendari científic
Viladecans disposa d’una programació variada entorn de la ciència ciutadana, amb diferents iniciatives, aprofitant cites anuals com Sant J ordi i la festa major. El calendari científic comença al gener amb observacions astronòmiques. El febrer es dedica a la nena i la dona científica, amb motiu de l’efemèride mundial; el març, a les matemàtiques i l’abril, a la literatura científica. El maig està dedicat a la ciència ciutadana; el juny, a la pagesia; al juliol es fa un casal d’estiu de ciència i tecnologia... i la tardor es reserva per a exposicions i la Setmana de la Ciència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia