Administracions

LA CRÒNICA

Quan el poble finalment es fa petit

El relleu a l’alcaldia de Palafrugell era més que previsible. Però s’ha avançat uns tres anys. Juli Fernández, que havia estat alcalde de 2011 a 2017 –fins quan una moció de censura el va fer fora–, i, ara, de 2023 a 2024, el més segur és que no hagués tornat a presentar-se. El relleu, doncs, no hauria canviat gaire. Laura Millán era una opció. Feia temps que es comentava. La sorpresa és el nomenament com a nou secretari general del Departament d’Economia i Finances –i també, val a dir, president de la Junta de Govern de l’Institut Català de Finances–. Els nomenaments, clar, ho han precipitat tot. De tota manera, el moment, ja era convenient, el poble se li havia fet petit, al final en parlarem.

Ara toca parlar de l’acte del relleu a l’alcaldia. S’ha celebrat fa uns moments, a les set de la tarda, a la sala de plens. Juli Fernàndez, que ja no és regidor, no hi ha estat present arran del debat de política general. Anem pel ple. El primer, l’acceptació del càrrec de la nova regidora socialista, que pren l’acte de Fernández, Andrea Albizua, que s’ha compromès a “treballar pel poble”. Sense problemes pel que fa l’elecció de Millàn, que ha comptat amb el suport entre els assistents de l’alcalde de Castell i Platja d’Aro, Maurici Jiménez i el cap de l’oposició de Figueres, Pere Casellas. Tot i la majoria de l’equip de govern, del PSC (9) i Gent del Poble (2), cap dels diversos grups a l’oposició, ERC (4), Junts (3), En Comú Podem (2) i Vox (1) ha presentat candidatura a l’alcaldia. Laura Millán ha rebut un vot de confiança en assolir 14 vots –5 més del que té el govern– i 7 vots en blanc. Una bassa d’oli, com es veu. Aplaudiments des de la sala de plens i de l’habilitada annexa. Palafrugell ja té la primera alcaldessa. Una dada: dels 36 municipis del Baix Empordà, només deu tenen alcaldessa. Per pensar-hi. Els portaveus dels grups a l’opsoició, en termes generals, han destacat la importància d’abordar els reptes que té el municipi. Junts i ERC han aprofitat, de fet, per fer una reflexió de mandat entrant al detall d’alguns temes i recomanacions, però amb mà estesa. Un avís per a navegants molt elegant. La nova alcaldessa ha destacat, la satisfacció que representa treballar, dia a dia,pel poble, així com la mà estesa de l’oposició. Millán ha agraït especialment, i visiblement emocionada, el suport de la família. Ha volgut remarcar el treball del govern i la tasca feta, d’alguna manera el llegat de Fernández.

La sala de plens la presideix un retrat del president Salvador Illa. Ell és important. En un principi, Illa es mostrava reticent de nomenar pel govern alcaldes, especialment de municipis importants de certes comarques. Però, com s’ha vist, no ha estat així. També és veritat que Fernández és molt intens. El nomenament no pot haver arribat en millor moment perquè el poble se li havia fet petit a un home que, més que el poder, buscar sempre reptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.