Administracions

administracions

El govern de Salt proposa apujar les escombraries un 8,5%

L’equip de govern de Salt, format per ERC i Junts, proposarà en un ple extraordinari el dilluns 28 d’octubres que la taxa d’escombraries al municipi per l’any que ve sigui de 235,41 euros, un 8,5% que els 217 euros d’aquest any. El govern saltenc subratlla que l’augment és “d’1,5 euros al mes per habitatge” i sobretot que l’increment és per tal de complir amb la directiva europea que obliga a partir del 2025 els ajuntaments a repercutir el 100% dels costos de la gestió als ciutadans, garantint que el servei no és deficitari. L’equip de govern també ressalta que la proposta que es portarà a votació al ple s’ha treballat “recollint les aportacions d’IpS-CUP en referència a bonificacions en gestió de residus i actualització de taxes” per tal de que pugui ser aprovada.

Noves bonificacions

“La nova directiva de la Unió Europea obliga a garantir que els ciutadans paguen tot el cost del servei, per això hem fet un estudi i hem ajustat al màxim perquè la puja al ciutadà sigui mínima i hem introduït noves bonificacions”, explica el tinent d’alcalde de Serveis Econòmics de Salt, Toni Vidal.

En concret, la proposta introdueix una nova bonificació pels ciutadans que portin telèfons mòbils a la deixalleria municipal per reciclar, que obtindran un 5% de bonificació. Aquesta bonificació pot sumar-se a la reducció del 15% de la taxa si s’utilitza la deixalleria entre 6 i 10 vegades o del 25% si s’utilitza més de 10 vegades durant l’exercici.

Una altra de les novetats és la bonificació també d’un 5% de la taxa de residus per als marxants de les parades dels mercats ambulants que acreditin la no utilització de material de plàstic per a la venda de productes de la parada. Caldrà sol·licitar-ho cada marxant abans del 31 de gener i s’aplicarà informe favorable de l’àrea de serveis públics, prèvia comprovació per part de la inspecció de pública municipal i, posteriorment la renovació ja serà d’ofici cada any.

També s’han introduït millores per facilitar que els habitatges que acreditin l’autogestió de les restes orgàniques a través del compostatge casolà puguin obtenir una bonificació del 10%. Els interessats hauran de sol·licitar la reducció abans del 31 de gener, amb renovació anual automàtica posteriorment.

D’altra banda, la proposta inclou un nou concepte perquè els solars buits sense edificar també paguin taxa de residus i s’equiparin així als locals buits inactius, que hauran de satisfer la taxa anual de 48,65 euros.

Un 1% més d’IBI

La proposta d’ordenances fiscals per al 2025 també preveu l’increment d’un 1% de l’Impost de Béns Immobles (IBI), cosa que suposarà un increment d’aquest impost d’uns 2,1 euros de mitjana per cada habitatge o local, segons el cas, informa el govern saltenc.

Una altra novetat per a les ordenances fiscals del 2025 és la creació d’abonaments per a motocicletes i turismes amb remolc a l’aparcament municipal del parc hospitalari a l’avinguda de la Pau. En concret, es proposa que les motos puguin aparcar-hi per un cost de 22 euros al mes i els turismes amb remolc de fins a 12 metres per 120 euros.

Per últim, el govern municipal proposa actualitzar el preu de la grua en cas de retirada d’un vehicle i trasllat al dipòsit municipal. Després d’un estudi d’anàlisi de la situació en municipis veïns o similars als de Salt, la proposta que es portarà al plenari preveu augmentar l’import des dels 81,75 euros actuals als 100 euros a partir del 2025. Això suposa un increment del 22,3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia