Collboni demana als estats més recursos en matèria d’habitatge
L’alcalde comparteix a la cimera de l’Urban 20 l’experiència de Barcelona amb la regulació dels preus de lloguer
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, demana als estats més implicació i recursos en matèria d’habitatge. Ho ha reclamat a la cimera de l’Urban 20 a Rio de Janeiro, on ha compartit amb els seus homòlegs l’experiència de Barcelona amb la regulació dels preus de lloguer i la futura eliminació dels pisos turístics. A la cimera, prèvia la reunió del G20, l’alcalde s’ha reunit amb la directora executiva d’UN Habitat, Anacláudia Rossbach, amb qui ha compartit el diagnòstic sobre el problema d’accés a l’habitatge. Collboni també ha aprofitat per defensar que l’habitatge sigui una excepció davant d’una futura limitació de la capacitat d’endeutament de les ciutats.
“Venim a Rio a plantejar dues grans necessitats: la capacitat reguladora de les ciutats i l’accés als fons que s’articulen a través dels estats per poder incrementar l’oferta d’habitatge assequible”, ha explicat l’alcalde. També ha assegurat que intensificaran les relacions de les xarxes de ciutats per poder exercir més influència davant del que és “un problema comú a totes les grans ciutats i davant de la perspectiva que situa el 70% de la població en àmbits urbans el 2050”.
L’alcalde de Barcelona ha avançat així mateix una de les propostes que la nova xarxa de països europeus en favor de l’habitatge que s’està gestant sota l’impuls de Barcelona vol plantejar. Collboni ha constatat que l’habitatge ha esdevingut “una infraestructura social en tant que element cohesionador i pot ser un problema democràtic si la ciutadania percep que els ajuntaments no tenen capacitat per frenar la lògica econòmica i turística que s’està imposant arreu”. D’aquesta constatació sorgeix la proposta que l’habitatge sigui “una excepció davant d’una futura limitació de la capacitat d’endeutament de les ciutats i que, per tant, l’endeutament derivat de la construcció d’habitatge assequible no computi en les regles fiscals de la UE”.
La iniciativa U20 està convocada de manera permanent per C40 Cities, xarxa global que engloba més de 100 ciutats unides en la lluita contra el canvi climàtic i altres àmbits d’acció i CGLU, organització global de ciutats i governs locals i regionals.
L’Urban 20 conclou aquest diumenge amb la sessió plenària i la presentació pública del Communiqué, el document de propostes que les ciutats elevaran al G20 i que inclourà l’accés a l’habitatge com a prioritat dels estats a instàncies de Barcelona.