La Diputació implementa tres iniciatives estratègiques per impulsar els municipis
El Programa Extraordinari d'Inversions i Manteniment (PEIM), el govern electrònic (e-govern) i l'e-catàleg són les tres iniciatives que la Diputació de Tarragona ha activat per impulsar els municipis de la demarcació en aquests moments de difícil situació econòmica. Durant el mes de gener, el president de la Diputació, Josep Poblet, va mantenir tres trobades amb els alcaldes de la demarcació a Tarragona, Amposta i Reus per informar-los en detall d'aquestes iniciatives.
El PEIM
El Programa Extraordinari d'Inversions i Manteniment per als Municipis (PEIM) té una dotació de sis milions d'euros per aquest 2009, que es destinaran a millorar els equipaments i serveis dels municipis petits i entitats municipals descentralitzades (EMD) i impulsar-ne l'economia productiva i l'ocupació. En són beneficiaris els 152 municipis i les tres EMD del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre de fins a 4.000 habitants. Els recursos es distribuiran de manera que un import de 3.100.000 euros, resultant d'una quantitat fixa de 20.000 euros per a cada municipi i EMD, es destinarà a despeses ordinàries de reparació, manteniment i conservació. La resta, 2.900.000 euros, es distribuirà en un import de 2.465.000 euros, que es destinarà a obres de primer establiment, reforma o gran reparació, que no siguin de manteniment i conservació i que hauran de preveure com a mínim un 30% del cost total d'execució del projecte en mà d'obra. I en un import de 435.000 euros equivalent al 15%, el qual es reservarà a atendre situacions excepcionals. L'import mínim de l'ajut per municipi o EMD és de 6.000 euros, i l'import màxim, de 50.000 euros.
L'e-govern
Basat en un nou enfocament de l'administració, l'e-govern permet la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a les administracions públiques, associada a canvis en l'organització i a noves aptituds dels treballadors públics, amb la finalitat de millorar els serveis, reforçar els processos democràtics i donar suport a les polítiques públiques.
El projecte de govern electrònic es començarà en fase de proves en deu municipis de la demarcació, un de cada comarca: la Riba (Alt Camp), Riudoms (Baix Camp), l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), l'Arboç (Baix Penedès), Passanant i Belltall (Conca de Barberà), Masdenverge (Montsià), Falset (Priorat), Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre), Creixell (Tarragonès) i Arnes (Terra Alta).
L'e-catàleg
El catàleg de la Diputació de programacions culturals per als ajuntaments es va crear amb l'objectiu d'oferir als ajuntaments la possibilitat de programar activitats culturals de grups del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre que hi figurin, alhora que se subvencionen aquestes contractacions.
L'e-catàleg és la versió electrònica del catàleg, que permet la inclusió de més grups i modalitats d'activitat i una millora del sistema de subvenció als ajuntaments.
Implicació
En les trobades amb els alcaldes de la demarcació, Josep Poblet va destacar la importància del PEIM per a la dinamització dels municipis i la generació d'ocupació. A més, Josep Poblet va assenyalar que la Diputació no només ha fet els seus deures, sinó també els d'altres administracions. En aquest sentit, va apuntar l'assistència de la Diputació als ajuntaments perquè poguessin preparar i tramitar amb rapidesa els fons d'inversió local que atorga l'Estat.
EL PATRONAT DE TURISME PROMOU LA VIA VERDA DE LA TERRA ALTA I EL BAIX EBRE
El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha editat l'opuscle La via verda, el primer que mostra de manera conjunta els antics recorreguts ferroviaris del Baix Ebre i la Terra Alta. La unificació de la ruta dóna lloc a un sol recorregut de 49 quilòmetres entre Tortosa i Arnes, a través de 40 túnels i dels paratges més notoris d'aquestes terres. L'opuscle conté la fitxa tècnica del recorregut, els serveis i la localització dels accessos a la via. També s'hi descriuen les estacions de l'antiga via del ferrocarril, els recursos turístics de les poblacions per on transcorre, una descripció dels diferents túnels i els elements d'interès que s'hi poden trobar i el llistat d'empreses turístiques que operen a la via verda.
EL SEGON PREMI DE PROJECTES A INTERNET RECONEIX LA PROPOSTA «TINET-DENÚNCIA»
Daniel Mayandía ha estat el guanyador de la segona edició del premi Tinet de projectes a internet per la idea «Tinet-denúncia». Aquesta proposta planteja l'ús de les noves tecnologies per fer públiques les inquietuds, les queixes i les denúncies de ciutadans a través del portat Tinet. L'objectiu és arribar al màxim d'usuaris i, també, a les administracions públiques responsables del manteniment dels espais i serveis d'ús comú per tal de millorar-los. Per fer-ho possible de manera efectiva, Mayandía proposa l'ús d'imatges que els ciutadans poden obtenir. El premi Tinet de projectes a internet el convoca l'Organisme Autònom per a la Societat de la Informació (OASI) de la Diputació de Tarragona, i està dotat amb 3.000 euros. Daniel Mayandía va rebre el guardó de les mans del president d'OASI, Alejandro Fernández, i del director d'aquest ens, Enric Brull.