administracions
Mollerussa apaga uns 900 fanals per estalviar diners
L'Ajuntament de la capital del Pla d'Urgell deu el rebut d'un any a Endesa
La companyia elèctrica assegura que hi ha molts altres municipis en situació d'impagament
La situació econòmica dels ajuntaments és cada cop més preocupant. La crisi ha reduït de manera dràstica uns ingressos que ja abans de l'aturada immobiliària eren, en molts casos, insuficients per cobrir el nivell de serveis i inversions que prestaven. A Mollerussa han arribat a l'extrem d'apagar uns 900 fanals de la ciutat per intentar reduir la factura de la llum. En algunes avingudes s'encenen només la meitat de fanals d'un costat de la via, a les places poc concorregudes s'ha reduït també la lluminositat, i en general s'ha estudiat carrer per carrer quins punts de llum es poden mantenir apagats sense comprometre la seguretat i el bon funcionament de la ciutat. “La companyia va apujar el preu del rebut i això quan ens trobem en una situació financera complicada, per això hem decidit estalviar en el consum al màxim”, explica l'alcaldessa, Teresa Ginestà.
De fet, l'Ajuntament de Mollerussa, sotmès a un sever pla de sanejament per intentar eixugar el deute que arrossega des de fa anys, no té cap recança a l'hora de reconèixer en públic que deu un any de rebuts de la llum a Endesa. No hi ha liquiditat per fer front al dia a totes les factures dels proveïdors, i s'intenta renegociar terminis i prioritzar aquelles petites empreses i autònoms locals més febles. A més de la baixada d'ingressos d'impostos d'obres i construcció, l'Ajuntament té cobraments pendents des del 1989 que sumen 2,1 milions d'euros. Ara es vol donar una solució més dràstica als problemes de liquiditat amb una operació de crèdit de 4,3 milions d'euros. El govern ho intentarà aprovar aquest vespre en el ple municipal.
Endesa ha dit que Mollerussa no és pas un cas aïllat i que des de l'inici de la crisi altres administracions públiques han deixat de pagar els rebuts al dia. En cap cas, expliquen, tallaran la llum de serveis bàsics de l'Ajuntament, sinó que intentaran pactar nous terminis.
Un assistent financer per casa
El Consell Comarcal de l'Urgell posarà a l'abast dels ciutadans que tenen dificultats per arribar a finals de mes un assessor financer perquè els ajudi a planificar millor l'economia domèstica. El nombre de veïns que acudeixen a l'ens comarcal per demanar ajut econòmic i feina s'ha triplicat respecte a l'any passat. Sis assistents socials atenen una mitjana de 180 consultes setmanals. “Cada dia ens trobem famílies, amb criatures, que han de viure amb els 420 euros de l'ajut social i no els arriba per a res. Molta gent està en situació límit”, ha explicat la presidenta del Consell, Rosa M. Mora. La taxa oficial d'atur comarcal és d'un 5,8%, però l'ens considera que el nombre d'aturats és molt superior. El perfil del demandant comprèn tant immigrants com autòctons, als quals “fa vergonya acudir a demanar assistència; ens estem plantejant habilitar sales d'espera separades del públic general”. El Consell destinarà 14.000 euros a contractar l'assessor, que “els ajudarà a gestionar els ingressos” i també els donarà suport “en els tràmits davant les entitats bancàries”.