“No dec res a Hisenda; torno el pis a la caixa i no en trec ni cinc”
Hamid Malali, un dels afectats, hauria de pagar 12.000 euros d'impostos pel pacte entre el govern i Catalunya Caixa
“Les caixes necessitaven un canvi del preu màxim dels pisos i l'han aconseguit. Ara ho tenen millor per quedar-se els habitatges. Jo els retorno el pis sense guanyar-hi res. Aleshores, per què em toca pagar a Hisenda?”, es pregunta Hamid Malali, un electricista de 26 anys que ha passat a l'atur 18 dels últims 30 mesos. N'hi queden cinc de subsidi, 900 euros, amb els quals ha de mantenir la seva parella, la mare, el pare minusvàlid i una filla.
Diu que ningú no el va advertir de la situació a la immobiliària ni a la caixa, i va pagar 160.000 euros per un pis escripturat en 53.000 l'any 2006. A més dels pares, el van avalar un cunyat i un amic. I quan l'euríbor es va disparar i la lletra li va pujar als 900 euros, a més de caure a l'atur, va deixar de pagar les quotes dels dos préstecs pendents: l'un –l'hipotecari– per 53.000 euros i l'altre –personal– pels 107.000 restants. L'entitat, abans d'iniciar el tràmit per desnonar-lo, li va oferir pagar només interessos cinc anys i allargar a 40 el termini de la hipoteca. El recurs de la dació en pagament no es concebia.
Malali explica que la lluita de l'assemblea ha donat fruits, però ara volen una darrera negociació perquè, com a mínim, el pagament de l'impost sigui compartit amb l'entitat financera.
L'alternativa, l'execució
Fins ara, Catalunya Caixa ha advertit que qui no s'aculli al conveni haurà d'afrontar un nou procés d'execució hipotecària. L'advocada Cristina Fàbregas, que assessora els afectats, veu difícil que Hisenda condoni el deute. I una altra alternativa –que Habitatge permetés a la caixa compensar el cost apujant més el valor dels habitatges– també sembla utòpica.