L'Hospitalet de Llobregat
Adéu a la televisió pública
El govern tanca la cadena en considerar-la insostenible i quaranta professionals són acomiadats
La mesura forma part del pla de sanejament de l'Ajuntament, que va tancar el 2010 amb un resultat negatiu de 2,9 milions
L'Hospitalet de Llobregat ha acabat el 2011 posant punt i final a les emissions de la televisió municipal i la quarantena de professionals que hi treballaven, contractats per l'empresa concessionària Lavinia, han començat el 2012 a l'atur. La dràstica decisió de l'Ajuntament és una de les mesures incloses en el pla de sanejament que ha aprovat el govern de la ciutat (PSC i ICV-EUiA) per fer front al context de crisi, en què la caiguda en picat dels ingressos i la rebaixa de les transferències de l'Estat i la Generalitat s'han de fer compatibles amb l'augment de la demanda de serveis per part dels ciutadans. L'Hospitalet ha tancat l'exercici del 2010 amb un dèficit de 2,9 milions, fet que suposa el primer resultat negatiu del consistori en els darrers anys i evidencia que els superàvits derivats de la construcció de la plaça d'Europa a la Gran Via ja són part del passat.
La reformulació dels mitjans, amb la voluntat de basar-los en internet, és una de les principals mesures de reducció de la despesa que s'aplicaran durant el mandat. L'alcaldessa, Núria Marín, al·lega que el model vigent fins ara era “insostenible econòmicament” i que no són serveis ni “obligatoris ni bàsics” en un moment en què cal prioritzar les polítiques socials. De fet, la intenció inicial de Marín era suprimir també la ràdio, que depèn de l'empresa municipal La Farga, però va acabar rectificant després que ICV-EUiA amenacés de trencar el pacte de govern si es produïen acomiadaments. La ràdio es va salvar i la crisi va quedar definitivament resolta al desembre, quan els ecosocialistes van permetre tirar endavant el pressupost per al 2012 amb el seu vot favorable. Una decisió fortament criticada, ja que els comptes preveien l'adéu a la televisió.
Els treballadors de la cadena seran, de moment, els únics damnificats per la crisi, ja que el consistori no preveu ara per ara modificacions que afectin la seva plantilla, on el nombre de funcionaris amb plaça s'eleva a 1.600. A l'Ajuntament, però, també hi treballen 103 persones que tenen contracte temporal, de les quals 33 cobreixen substitucions i 70 depenen de subvencions. Segons fonts municipals, els llocs de treball que depenen del finançament d'altres administracions no es veuran afectats aquest any perquè es mantenen les subvencions, però només es cobriran les substitucions imprescindibles. Pel que fa a la Guàrdia Urbana, aquest any s'incorporaran a la plantilla 15 nous agents que estaven en període de formació i pràctiques, fet que ha comportat que la partida de despeses de personal del pressupost s'incrementi un 1,4% respecte de l'any passat. En concret, el 2011 s'hi van destinar 77,7 milions, que enguany s'eleven fins a 79,1.
Per augmentar els ingressos, l'Ajuntament ha aprovat una pujada de l'IBI i ha creat taxes, com ara els 150 euros que pagaran les parelles que vulguin casar-se al palau de Can Boixeres. L'estalvi es concretarà amb mesures com ara l'amortització de les places de jubilacions, la reducció al mínim de les hores extres de la Guàrdia Urbana i la reducció dels càrrecs de confiança.