Administracions

Albiol alerta que reduir el pressupost serà traumàtic

El govern de Badalona té l'esperança de convèncer el Ministeri d'Hisenda per tal que no l'obligui a retallar 10 milions dels comptes

L'alcalde exposa la situació als grups de l'oposició

El govern de Badalona es desplaçarà demà a Madrid per llançar un SOS al Ministeri d'Hisenda. L'executiu local aspira a evitar com sigui haver de retallar 10 milions del pressupost municipal. Aquesta és la condició que li imposa Madrid si vol acollir-se al pla estatal de finançament del deute, una eina que alleugeriria el deute de les administracions locals amb els proveïdors, ja que el govern estatal avançaria els 35,7 milions que en el cas de Badalona sumen les factures pendents d'abonar.

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol (PP), va explicar ahir que la gran esperança del seu govern és convèncer Madrid per tal d'aprovar un pressupost basat en una millora dels ingressos, i no pas ajustat als diners que han entrat a la caixa municipal en els anys 2009, 2010 i 2011. Si la resposta és positiva, el govern d'Albiol no hauria de retocar el pressupost que ja ha estat aprovat de manera inicial, amb el suport de CiU.

La tasca de demà del regidor d'Hisenda, Ramon Riera, serà convèncer els representants del govern estatal que Badalona pot ingressar fins i tot més diners dels previstos. L'alcalde va avançar ahir algunes idees, com ara la venda de patrimoni i la supressió d'empreses municipals. Va garantir que, ara per ara, al seu cap no hi té cabuda una pujada d'impostos. Garcia Albiol va admetre que el decret de l'Estat deixa l'Ajuntament en una situació “delicada” i va alertar que reduir el pressupost en 10 milions “seria molt traumàtic perquè no hi ha més musculatura per rebaixar”.

Els tres grups de l'oposició van tenir ahir accés a la informació de la qual disposa el PP, després que l'alcalde convoqués una trobada amb tots els partits que integren el consistori. En la sortida, el representant del PSC, Francesc Serrano, va qualificar d'“inadmissibles” les condicions que imposa Madrid per accedir al pla de finançament del deute. Serrano va anunciar que els socialistes, si es dóna el cas, no faran d'entrada propostes de reducció de la despesa: “Esperarem a sentir la proposta del govern i la valorarem.”

El grup de CiU, l'aliat que va trobar el PP per aprovar el pressupost, va evitar fer declaracions en sortir de la trobada. Hores després, a través d'una nota de premsa, va instar el govern de Badalona a aconseguir que el govern estatal accepti un pla d'ajust que prevegi més ingressos que els obtinguts de la mitjana dels ingressos reals dels darrers tres anys, amb l'objectiu que el pressupost ja aprovat inicialment no quedi alterat de manera notable. Va reclamar al PP “celeritat i transparència”.

Finalment, el president del grup municipal d'ICV-EUiA, Carles Sagués, va lamentar que el decret de Madrid “atempti contra l'autonomia local i permeti que un seguit d'ajuntaments estiguin intervinguts”, i va reiterar algunes propostes per augmentar els ingressos, com ara la tarifació social amb les taxes i els preus públics.

LA FRASE

Reduir el pressupost seria molt traumàtic perquè no hi ha més musculatura per reduir
Xavier Garcia Albiol
Alcalde de Badalona (PP)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.