Les consultes de Torà i Biosca seguiran l'escletxa legal oberta pel 9-N
Després de la negativa del govern espanyol, la Generalitat opta per l'empara de la llei de consultes
No seran vinculants i les convocaran els ajuntaments
La Generalitat opta perquè Torà i Biosca puguin decidir si volen marxar de la Segarra i ingressar al Solsonès mitjançant una consulta popular no vinculant, similar a la del 9-N. La solució jurídica arriba després que, el passat 19 de desembre, el Consell de Ministres denegués als dos ajuntaments la possibilitat de fer una consulta vinculant.
El govern espanyol va respondre a la petició, demanada per la Generalitat, adduint que no era competència municipal, sinó una “qüestió reservada al Parlament mitjançant una llei autonòmica”. Marc Prat, secretari de coordinació de les administracions locals de la Generalitat, afirma: “Seguim pensant que tenim raó. La decisió demostra que el govern espanyol té al·lèrgia a les consultes populars... I s'espolsa el tema cap al Parlament.” Ara, tant pels ajuntaments com per la Generalitat, la qüestió és trobar el camí. “La pedra angular és que els veïns puguin votar i decidir. Després, tant el govern com el Parlament actuaran en conseqüència”, afirma Prat.
Les votacions es faran sota l'empara dels punts no suspesos pel Tribunal Constitucional de la llei de consultes catalana que fan referència a la participació ciutadana. La pregunta serà la mateixa que ja s'havia plantejat quan es va tramitar al govern espanyol: “Està d'acord que el municipi de Torà/Biosca sigui adscrit a la comarca del Solsonès?“
LA FRASE
Poc marge en el calendari electoral
Els ajuntaments de Torà i Biosca seran els convocants de les consultes. “En cap cas les organitzarà la Generalitat”, puntualitza Prat. Els consistoris tindran el suport del govern i ara estan en espera que se'ls concreti el procediment legal a seguir. I també de decidir la data de les consultes.
Corneli Caubet, alcalde de Biosca, explica: “Mantenim la decisió de fer-les, tot i que ara tindran menys força, però estem analitzant els pros i contres de realitzar-les abans de les eleccions municipals”, previstes pel 24 de maig. La Generalitat considera: “Hi estem treballant, però volem fixar-les tan lluny com sigui possible de les municipals, per poder treballar amb el màxim de tranquil·litat”. El marge del calendari és estret.