Tortosa resol «l'encaix» de Jesús amb un nou finançament, vàlid per a les futures EMD del municipi
L'Ajuntament repartirà una part de la recaptació, els ingressos i les inversions
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va voler agrair ahir la «paciència» del poble de Jesús en la negociació per renovar el conveni que regula el marc de competències i les relacions financeres entre l'Ajuntament i l'entitat municipal descentralitzada (EMD). Bel, que va comparèixer acompanyat pel president de l'EMD de Jesús, va dir que tenien tancat el conveni des de l'estiu de l'any passat, però que calia acordar una fórmula financera que fos aplicable als altres pobles del municipi que també esdevindran EMD. El compromís del govern tortosí és convocar els referèndums de Bítem i Campredó aquesta tardor.La principal novetat del nou conveni de l'EMD de Jesús és que el poble guanyarà autogovern i també capacitat de gestió. Així, s'amplien les competències en àmbits com l'urbanisme, els serveis socials (l'EMD de Jesús podrà fer plans locals d'immigració o polítiques de dones), la participació ciutadana i el medi ambient. A més, l'EMD també assumirà la gestió de serveis públics com ara el cementiri, el clavegueram o la deixalleria, si bé alguns els podrà tornar a delegar a l'Ajuntament.
A banda, el conveni millora la capacitat econòmica i recaptatòria de l'EMD de Jesús, que podrà atorgar llicències d'obra menor i permisos d'ocupació de la via pública, a més de rebre una aportació econòmica més important de l'Ajuntament tortosí. El pressupost d'enguany de l'EMD de Jesús és d'uns 1,7 milions d'euros, dels quals uns 720.000 euros arriben de l'Ajuntament tortosí. Però amb la nova fórmula l'aportació municipal hauria estat d'uns 130.000 euros més. L'Ajuntament destinarà a les EMD un 40% de la recaptació per conceptes «estables» com ara l'IBI, l'impost de vehicles o l'aportació de l'Estat, que repartirà segons la població (a Jesús, l'11%). També segons la població, es repartiran el 60% d'altres tributs més «volàtils» com ara l'impost d'obres, la taxa urbanística i la plusvàlua; el 55%, de la venda de solars o patrimoni, i el 40% de tot el préstec d'inversions (el conveni de Jesús estableix una inversió municipal mínima de 300.000 euros). A banda, les EMD també rebran un 3,5% de l'impost d'activitats econòmiques (IAE) recaptat en el seu àmbit territorial, així com el cànon d'ocupació de domini públic per a parcs eòlics.
Compartir la bonança i la crisi
GUSTAU MORENOTot i que va destacar el consens assolit amb tots els grups polítics, l'alcalde de Tortosa va lamentar ahir que el conveni de Jesús no s'hagués revisat «fa molts anys». Ferran Bel va sentenciar que en els dos mandats anteriors –amb l'alcalde del PSC– va faltar «voluntat política» per revisar el conveni de l'EMD. A més, va remarcar que el nou conveni, amb una vigència de vuit anys, permetrà calcular les aportacions a les EMD de manera automàtica, i evitarà la utilització de les relacions financeres com a «càstig polític». Per la seua banda, el president de l'EMD, Pere Panisello, va dir que, després de 15 anys, el nou acord era «molt necessari i gairebé vital». Panisello va afegir-hi que el nou model de relacions «també és bo per a Tortosa», i que es pot aplicar als altres pobles del municipi i en altres nuclis catalans que vulguen ser EMD. «És el conveni que esperàvem, ja que amplia les competències i suposa un gran avanç en matèria econòmica», va precisar. «S'acaben els enfrontaments polítics, i compartirem els anys de bonança econòmica i els de crisi», va dir.