Sense partida pel 2017
Tarragona, “decebuda” perquè el pressupost “oblida” els Jocs del Mediterrani
El PP anuncia que intentarà fer prosperar una esmena al Congrés
Villamayor vol que l'esmena sigui conjunta de tots els grups
L'Ajuntament de Tarragona digeria ahir el que la primera lectura de l'avantprojecte de pressupost general de l'Estat dimarts passat ja apuntava: la inexistència de la partida que ha de servir per finançar part de les infraestructures dels Jocs del Mediterrani del 2017. “Hi havia hagut molts contactes a tots els nivells i estàvem convençuts que hi seria”, confessava ahir el diputat del PSC al Congrés per la demarcació tarragonina, Francesc Vallès.
Passada la sorpresa, l'alcalde en funcions i tinent d'alcalde encarregat de Tarragona 2017, Javier Villamayor, assegurava ahir sentir-se “decebut i preocupat” pel que va qualificar com “un oblit”. “No sé si fortuït o deliberat”, va afegir. L'organització de la cita esportiva prevista per d'aquí a dos anys reclama a l'Estat una partida de més de catorze milions amb què s'hauria de finançar el nou centre aquàtic a l'Anella Mediterrània de Campclar, així com les reformes necessàries a l'estadi d'atletisme del barri i al camp de futbol del Gimnàstic de Tarragona. “Confiàvem en aquesta partida per poder iniciar la posada a licitació d'aquestes obres al més aviat possible”, va detallar l'edil.
Tot i això, el també alcalde en funcions es va resistir a mostrar-se pessimista amb l'aportació de l'Estat i va confiar que la partida s'incorpori, ni que sigui parcialment, a través d'una esmena. “Confiem que s'hi posi remei”, va afirmar.
De fet, el portaveu del PP a Tarragona i també diputat al Congrés, Alejandro Fernández, va anunciar ahir que presentaran una esmena al pressupost per tal d'intentar incorporar aquesta aportació estatal, ja sigui al seu tràmit al Congrés o al Senat. “Podríem tenir una resolució a mitjan setembre”, va vaticinar Fernández en declaracions recollides per ACN.
Compromís en dubte
El PP, però, va insistir ahir (tal com ja va fer el passat mes de juny) que l'únic compromís adquirit per escrit del govern estatal amb els Jocs del Mediterrani són els beneficis fiscals a les empreses que hi col·laborin com a patrocinadores, que ja estan aprovats per al període comprès entre els anys 2014 i 2017. Fernández va subratllar que la reclamació d'aquesta partida al govern estatal es produeix després que el govern local vegi que s'està quedant
lluny dels objectius de patrocini establerts, escenari que ahir Villamayor va negar.
“Els diners que s'obtindran via patrocinis sempre han anat dirigits a finançar el funcionament operatiu dels Jocs, mai les infraestructures”, va subratllar el regidor responsable de Tarragona 2017. Villamayor va fer una crida a tots els grups amb representació al Congrés a sumar-se a l'esmena, malgrat que el diputat socialista al Congrés, Joan Ruiz, reconeixia ahir que no seria “tan fàcil” que tirés endavant, ja que no existeix la partida.
Unió Democràtica ja va anunciar ahir la seva voluntat de sumar-se a aquesta hipotètica esmena conjunta –“no entenem que l'Estat s'ho miri com un projecte personalista de l'alcalde”, va dir el diputat Martí Barberà–, malgrat els dubtes que s'hi amagui darrere una maniobra electoralista de Fernández, que serà el candidat per Tarragona a les eleccions al Parlament de Catalunya. “Dir justament ara que es farà una esmena és totalment electoralista”, va subratllar la regidora d'ERC a Tarragona, Mònica Alabart.
Precisament, aquest nou entrebanc al finançament dels Jocs del 2017 va donar encara més força als dubtes que diversos grups municipals tenen respecte de la cita esportiva, entre ells ERC, i que han empès la celebració d'un ple monogràfic sobre la cita el 4 de setembre. “Seria temerari tirar-los endavant en aquesta situació, i no podem trigar a prendre una decisió”, va advertir Alabart. Els republicans van recordar que el mateix alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va obrir la porta en una entrevista publicada en aquest diari el passat 28 de juny a renunciar a l'organització si no hi havia partida estatal per a infraestructures.
Villamayor, però, va tornar a fer pinya en favor de la cita. “Tenim un pla B per a cadascun dels equipaments, i en cap cas inclou la renúncia”, va afirmar. L'edil va voler recordar també que l'Estat va fer una aportació de 30 milions en infraestructures a l'Ajuntament d'Almeria el 2005 quan va organitzar els Jocs del Mediterrani, a més dels beneficis fiscals. “També volem sentir-nos acompanyat per l'Estat. Si no, potser aquesta ciutat es plantejarà no organitzar més esdeveniments internacionals”, va subratllar.
Descontents amb un pressupost “indigne”
Poca satisfacció al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre ahir amb un avantprojecte de pressupost que des del PSC es van qualificar com “el més indigne i menys compromès amb el territori” de la democràcia. El diputat reusenc Francesc Vallès va denunciar la “nova patada endavant” per finalitzar l'A-27, ara l'any 2020, així com la inexistència de partides per a l'estació intermodal de l'aeroport de Reus ni l'abaixador de Bellissens, queixa a la qual es va sumar la Cambra de Reus, que va denunciar la poca atenció a l'interior del Camp de Tarragona. El diputat d'Unió, Martí Barberà, va criticar el “menyspreu” a les Terres de l'Ebre per la inexistència d'inversió a l'A-7, així com el fet que el tercer fil s'allargui ara fins al 2018. La ciutat de Tarragona, per la seva banda, va sumar al seu desencís la inexistència de partida, un cop més, per al mercat central. Tan sols el PP es va mostrar satisfet i es va atribuir el mèrit d'haver desencallat l'A-27 i la T-11 i d'haver posat “fil a l'agulla” a l'A-7 i les variants de l'N-420.