religió
educació
Maristes Catalunya presenta a Girona el canvi de model
Vuit-cents docents dels nou centres educatius de la congregació van assistir ahir a la presentació del projecte Maristes Xarxa Innovació
La previsió és començar a implantar-lo el curs 2018/19
Vuit-cents mestres i professors de les nou escoles Maristes de Catalunya van assistir ahir, a l'Auditori de Girona, a la jornada de presentació del projecte d'innovació del model educatiu que porta per nom Maristes Xarxa Innovació. “Comencem un projecte participatiu, d'innovació, amb la idea de donar resposta a les necessitats d'aprenentatge dels alumnes del segle XXI”, va explicar ahir el director de la Fundació Champagnat-Maristes Catalunya, Llorenç Claramunt, moments abans de la inauguració de la trobada. El nou model ha de sortir del treball en xarxa dels educadors de totes les escoles, defugint del format individual de cada centre. En aquest sentit, el coordinador del projecte, JosepBuetas, va explicar que el projecte té com a objectiu “la transformació dels centres educatius i la creació d'una xarxa de treball per a la innovació” del model, “posant l'accent més en el procés d'aprendre que no en el d'ensenyar” en el cas dels alumnes. Pel que fa als professors, el projecte es focalitza a desenvolupar al màxim el talent humà i professional, i en relació amb les famílies es vol incrementar la confiança en les escoles.
El coordinador del projecte va indicar que aquest primer curs estarà marcat pel començament d'un debat en què serà cridada a participar tota la comunitat educativa: famílies, alumnes, educadors i altres grups d'interès. En aquest procés de canvi, els responsables del projecte no descarten la possibilitat d'introduir modificacions en l'estructura educativa. “Tenim una estructura organitzada per etapes educatives, tal com estableix la llei, però ens volem permetre de repensar-la per veure quina seria la millor estructura per atendre el que volem”, va exposar Buetas. Un cop definit el nou model, es decidirà per quines etapes o cicles es vol començar a implantar i seguidament es començarà la formació dels professors. La previsió és que es comenci a implantar en el termini de dos anys, el curs 2018-19.
El director de la Fundació Champagnat va desvincular aquest canvi de model dels casos d'abusos sexuals a menors que s'han denunciat aquest any adduint que el projecte es va començar a gestar amb anterioritat, el 2014. Els Maristes van escollir Girona per presentar el projecte perquè va ser la primera de les nou escoles de Catalunya a posar-se en marxa. Actualment, als Maristes Catalunya hi ha 2.000 treballadors, dels quals un miler són docents. També hi ha 10.000 alumnes i 8.000 famílies.