Societat

patrimoni

restauració

El tramvia de Tiana tornarà al centre del poble coincidint amb el centenari

El vehicle recuperat s'instal·larà a la zona del doble revolt protegit per una marquesina

L'Ajuntament ha destinat 20.000 euros a l'adequació de l'espai

Tiana tornarà a tenir tramvia, si més no una de les unitats de la línia que cobria el trajecte fins a Montgat, que s'està restaurant perquè es pugui mostrar al centre del poble. La inauguració del vagó es farà al novembre, coincidint amb el centenari de la inauguració de la línia, i servirà per reivindicar un mitjà de transport que va millorar de manera notable les comunicacions de la vila amb el seu entorn i va facilitar els desplaçaments de molts tianencs.

El vagó s'instal·larà al costat de l'avinguda Isaac Albéniz, a la part de dalt del doble revolt. L'Ajuntament ha aprovat destinar una partida de 20.000 euros per adequar l'espai, on instal·larà una marquesina que protegirà el vagó de les inclemències meteorològiques i les bretolades.

El tramvia va ser adquirit l'any 1992 per l'Ajuntament de Tiana. Després d'una primera restauració que es va allargar tres anys, es va instal·lar al carrer però es va haver de retirar a finals del 2010 perquè estava molt malmès. Després d'uns anys tancat en un magatzem municipal, un grup de voluntaris encapçalats per Frederic Corominas van fer-se càrrec d'una nova restauració que està a punt d'enllestir-se. Corominas explica que treballen en els detalls finals. “Ens falta fer l'últim envernissat, completar la instal·lació elèctrica i la retolació”, diu l'impulsor dels treballs, que es van encetar l'any 2013 i han ocupat els dissabtes del grup de voluntaris. Després de moltes hores de treball, el tramvia tornarà a lluir el seu aspecte original per mostrar una part de la història de Tiana que molts veïns encara recorden.

LA DATA

01.11.1916
Entra en servei la línia
de tramvia que feia el recorregut de Tiana fins a Montgat i permetia enllaçar amb el tren

LA FRASE

Ara el tramvia quedarà ben protegit i i serà més fàcil mantenir-lo en bon estat
Frederic Corominas
Impulsor de la restauració del tramvia de tiana

Un mitjà de transport que va fer època

L'arribada del tramvia a Tiana va representar el trencament de l'aïllament en una època on l'únic transport públic a la vila eren les diligències amb tracció animal. La línia inaugurada fa cent anys cobria el trajecte fins a l'estació de tren de Montgat i facilitava d'aquesta manera les comunicacions amb Barcelona i Badalona. La línia va funcionar fins al 1955, quan el recorregut va començar a fer-se en autobús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.