Societat

successos

explosió

L'edifici de l'explosió es podrà salvar

L'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, manté que el bloc afectat es podrà mantenir dempeus un cop se'n repari l'estructura malmesa i es rehabiliti

La Generalitat i l'Ajuntament garantiran habitatges provisionals a les persones desallotjades que ho necessitin i que trigaran més a tornar a casa

L'edifici de la Gran Via de Premià de Mar afectat després de l'explosió en un dels pisos es podrà mantenir dempeus. L'alcalde del municipi, Miquel Buch, va assegurar ahir, només quaranta vuit hores després del tràgic succés que va provocar la mort d'una dona i va ferir 17 persones més, que “ara per ara no perilla l'estabilitat del bloc”. “Serà una feina de cirurgia estètica i el que caldrà és continuar apuntalant-lo i refer les parets més malmeses”, hi va afegir. En aquest sentit, Buch destaca que aviat l'Ajuntament disposarà d'un pla detallat per afrontar la delicada rehabilitació en els mesos vinents. A més, va apuntar que no hi ha cap més immoble que no sigui el que es troba al número 196-198 que tingui l'estructura afectada. Així ho reflecteix també un primer informe redactat per l'arquitecte municipal, segons el qual, malgrat l'ona expansiva de l'explosió, els edificis adjacents tindran “l'habitabilitat segura”, un cop es facin les reparacions dels principals tancaments de portes i finestres que van quedar totalment esbotzades.

Malgrat aquest missatge de tranquil·litat, les esquerdes detectades en una de les façanes laterals del bloc sinistrat i el perill que s'eixamplin més i es puguin despendre continua sent una de les principals preocupacions tant dels serveis d'emergència com dels propis veïns. Tant, que aquest va ser el motiu pel qual es va precipitar el desallotjament, dilluns al vespre, d'un dels edificis contigus, el situat al carrer Elisenda de Montcada. “Estem mirant com evoluciona aquesta façana i veure quan es pot donar el permís perquè les vint persones que hi viuen tornin a casa seva”, va explicar el regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà, que confia que no s'allargui gaire en el temps. En una situació semblant es troben les set famílies que viuen a les portes 1 del número 192-194 de la Gran Via, que tampoc podran accedir-hi ni dormir-hi fins que s'asseguri l'estabilitat de la façana del bloc on va tenir lloc l'explosió. Els que pitjor ho tenen són precisament les 47 persones que residien allà fins diumenge, ja que el seu retorn no es preveu fins d'aquí a uns mesos.

Pisos per als afectats

Per aquests veïns més greument afectats, la Generalitat, a través de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, posarà pisos del seu parc públic a la seva disposició, segons es va acordar ahir amb l'Ajuntament de Premià de Mar en una reunió. L'alcalde, Miquel Buch, va explicar que l'objectiu ara és conèixer el detall de cada situació familiar per trobar la millor solució. Tot i això, Buch es va afanyar a puntualitzar que no totes les persones desallotjades i que trigaran més temps a tornar a casa seva necessitaran un pis de manera provisional, perquè molts d'ells han trobat alternatives amb les companyies asseguradores. “Sigui com sigui, l'Ajuntament està en contacte permanent amb tots els afectats per tot allò que necessitin”. En aquest context, l'Ajuntament, a través de les xarxes socials, va fer una crida als propietaris d'habitatges buits perquè els cedeixin als desallotjats en règim de lloguer i d'aquesta manera ampliar el ventall de possibilitats. A banda d'això, el consistori de Premià de Mar té també a disposició dels veïns un hotel perquè hi vagin a dormir. Un servei que la nit passada va fer servir un total de catorze persones.

Ple suspès

D'altra banda, tot i que els tres dies de dol decretats s'acabaven ahir, la corporació ha considerat convenient cancel·lar-lo. Així mateix, s'han suspès els actes de la Setmana de la Mobilitat, com també la commemoració del dia sense cotxes.

LES FRASES

L'edifici ha d'aguantar dempeus però caldrà rehabilitar-lo com si fos cirurgia estètica
Miquel Buch
alcalde de premià de Mar
El bloc de pisos on va tenir lloc l'explosió diumenge és sanejable i reparable
Antoni Subirà
regidor d'urbanisme

“Ara no m'atreveixo a tornar a casa meva”

Lluís Martínez

Més enllà de les causes que van provocar la forta explosió i que, segons fonts properes a la investigació, són gairebé impossibles de determinar perquè l'estat en què va quedar el pis –totalment calcinat– ho fa realment difícil, la principal preocupació dels veïns desallotjats és saber com d'afectats estan els edificis i, sobretot, quan podran tornar a casa seva. Els darrers a marxar forçosament van ser els vint residents del número 39 del carrer Elisenda de Montcada. En total ja són 82 les persones que han hagut de ser evacuades arran del tràgic succés que ha commocionat tot el municipi.

Els que ahir es van acostar fins al carrer Elisenda de Montcada per recollir algunes de les seves pertinences relataven que tenen por de tornar-hi, malgrat que els tècnics i els serveis d'emergència els en garanteixin la seguretat. “Quan ja començava a pensar que podria reprendre la meva vida normal i habitual ens diuen que hem de marxar”, lamentava una de les afectades, que assegurava que ara no s'atreveix a tornar-hi, juntament amb el seu fill, perquè té por. “Ens van dir que desallotgéssim l'edifici i vam sortir de casa amb allò que teníem a sobre”, relatava un altre veí. Que hi afegia: “Els Mossos d'Esquadra ens van dir que hi havia perill de despreniment en el bloc del costat i que per aquest motiu havíem de deixar el pis de seguida”, deia tot queixant-se de certa manca d'informació per temor a generar alarma.

L'Ajuntament de Premià de Mar confia que el desallotjament d'aquestes persones no s'allargui molt en el temps i des del primer moment ofereix des del centre cívic atenció social, psicològica i jurídica. Fins a mitja tarda d'ahir s'hi havien adreçat ja prop de 200 persones. A més, des de dilluns ha facilitat dinar per a 81 persones i sopar a 83 més. “Estem intentant treballar minut a minut al costat dels afectats”, ha insistit l'alcalde, Miquel Buch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia