Societat

Societat

Premià comença les obres per estabilitzar l'edifici sinistrat

L'Ajuntament admet ara que els treballs, que preveuen apuntalar el 70% de l'estructura del bloc, podrien allargar-se fins a dos mesos

Els operaris actuaran primer al pis on va tenir lloc la greu explosió mortal

L'Ajuntament de Premià de Mar va començar ahir les obres per apuntalar l'edifici de la Gran Via on diumenge hi va haver una explosió que va provocar la mort d'una dona i ha obligat a desallotjar 82 persones de casa seva. Unes feines que aniran per llarg i que tenen com a objectiu primordial assegurar l'estabilitat del bloc de pisos que va quedar molt malmès per la detonació. Tot i que inicialment s'havia parlat que en uns quatre o cinc dies n'hi hauria prou perquè, com a mínim, els veïns dels edificis contigus que també han hagut de marxar forçosament per precaució hi puguin tornar, el consistori va admetre que l'actuació, que preveu apuntalar el 70% de l'estructura de l'immoble i té un cost de més de 400.000 euros, s'allargui uns dos mesos.

Així, tot i que encara s'ha d'acabar de detallar el projecte definitiu, els operaris ahir ja van començar a avançar feina i van traslladar fins a Premià de Mar els materials necessaris per dur a terme l'obra. L'Ajuntament ha deixat a mans de l'empresa Control Demeter l'execució dels treballs, una firma especialitzada en aquest tipus de situacions i que ja va actuar després del gran incendi del Liceu del 1994; l'esfondrament del túnel del Carmel a Barcelona, el 2005; o l'explosió de gas del barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet, l'any 2006, entre d'altres.

Segons els arquitectes, un dels punts que més preocupa és el mur de càrrega del segon pis de l'edifici. Una part important d'aquesta paret mestra va desaparèixer amb la detonació, i en aquests moments està apuntalada d'una manera molt precària. Serà el primer punt en què s'actuï i, posteriorment, es començarà a apuntalar la resta del bloc de pisos, de baix cap a dalt, al llarg de les set plantes que té l'immoble. Malgrat que la durada dels treballs pugui ser de dos mesos aproximadament, és probable que els veïns dels blocs adjacents –els d'Elisenda de Montcada, 39, i els de Gran Via, 192-194– puguin tornar abans en funció de com evolucioni l'actuació. Durant aquest espai de temps en suspens podrien accedir a l'edifici els pèrits i tècnics de les companyies d'assegurances per anar planificant la reparació total de l'immoble i tornar-lo a fer habitable, com la policia científica per intentar recollir proves que permetin aclarir les circumstàncies de la greu explosió mortal.

LA XIFRA

400.000
euros és
el cost que té només l'apuntalament de l'edifici i que, de moment, assumeix el consistori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia