L'enderroc de l'Hostal del Sol costarà a les arques tarragonines prop de 200.000 euros

L'edifici resistirà fins al 2010, ja que la demolició, que durarà un mínim de tres mesos, encara no s'ha adjudicat

L'Hostal del Sol sobreviurà al 2009, però quasi amb tota seguretat la seva estructura ja haurà desaparegut per la primavera. Serà el punt final per a un immoble, en estat de més ruïna i abandonament des de fa tres dècades, però que ha conviscut entre el mobiliari urbà tarragoní aliè a tot el rebombori que ha suscitat. Fer-lo desaparèixer costarà a l'Ajuntament prop de 200.000 euros –en concret, 193.797,44–, que és el cost del projecte d'enderroc elaborat pels tècnics municipals, i que ara mateix està en fase de supervisió, en espera que es posi a licitació perquè pugui ser adjudicat, bé a través d'un concurs públic o a través d'un procediment negociat.

Perquè entrin màquines i operaris a l'edifici del passeig Sant Antoni, encara passarà un temps, ja que ara mateix s'està tramitant el canvi de nom perquè passi a mans municipals, en virtut de l'acord a què es va arribar l'estiu passat, que estableix que el consistori haurà de pagar 1,7 milions d'euros al propietari –Promocions Immobiliàries Salou-Mar–, que caldrà sumar a la factura del desmantellament de la casa.

La compra, aviat

Segons va explicar el regidor de l'àrea d'Hisenda, Pau Pérez, l'acord de pagament del preu pactat (1,7 milions) «s'ha d'aprovar per ple i confio –va dir– que serà en el d'aquest mes [podria ser el proper dia 30] perquè l'alcalde insisteix molt en aquest assumpte».

Tot i que el projecte es denomina d'«enderroc», es realitzarà element a element, començant per eliminar-los en ordre invers a la seva construcció. En primer lloc, es desmuntaran els equips industrials, com ara la calefacció, aires condicionats i instal·lació elèctrica, entre d'altres. Tot el procés tindrà una durada mínima de tres mesos, segons van constatar fonts municipals, que no confien que comenci fins l'any que ve. El retard en l'execució del desmantellament es deu també, segons va indicar el regidor d'Urbanisme, a les modificacions efectuades per tal de tenir cura de Casa Ripoll, un edifici modernista que hauria pogut resultar afectat si hagués tirat endavant la proposta d'enderrocament inicial, molt més agressiva.

Més d'un miler de pisos

En tot moment, l'Ajuntament ha defensat l'operació de compra de l'immoble, taxat en 1,7 milions d'euros, perquè «sortirà a cost zero», com sempre ha manifestat el responsable urbanístic tarragoní. El consistori guanyarà els drets d'edificabilitat de l'Hostal del Sol, que són de 1.952 m², i els traslladarà al pla de millora urbana 34, entre la Budallera i l'Arrabassada. «Allí sí que podem construir, i el que obtinguem amb aquesta operació servirà per pagar la compra, l'enderroc i més despeses que es generin», va confirmar Tarrés. En aquesta nova localització, el consistori hi pot construir més d'un miler d'habitatges, repartits en blocs d'entre quatre i cinc pisos. La fórmula per tirar-ho endavant encara no està decidida: venda, construcció i venda o fins i tot per subhasta.

CRONOLOGIA

1995.
El pla general d'ordenació urbana de Tarragona (PGOU), actualment vigent, estableix que l'Hostal del Sol s'ha d'enderrocar per fer-hi una construcció d'una planta baixa i dos pisos.
1997.
Al juny, una constructora demana llicència per construir-hi un bloc de pisos d'alt nivell. A l'agost, la comissió de Patrimoni del consistori aprova l'enderroc perquè s'hi puguin fer els pisos de luxe.
1998.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) prohibeix que s'edifiqui al solar, tot argumentant que no es pot alterar l'entorn paisatgístic de la muralla romana i del baluard napoleònic de Sant Climent. L'Ajuntament recorre contra la decisió al Tribunal Suprem per evitar pagar indemnitzacions als propietaris.
2000.
A l'abril, una vintena d'esquàters ocupen l'edifici per convertir-lo en un centre social. A l'agost, la Policía Nacional els desallotja de sorpresa.
2002.
El Tribunal Suprem matisa la sentència del TSJC, de manera que es pot edificar al solar.
2003.
La justícia absol els dos ocupes que eren a la casa en el moment del desallotjament l'any 2000.
2005.
L'Ajuntament de Tarragona és a punt d'arribar a un acord perquè s'enderroqui l'edifici, però no ho aconsegueix.
2007.
Ultimàtum al segon propietari de l'edifici (el primer ja va vendre al consistori la seva part) perquè accedeixi a la venda. El consistori obre expedient de ruïna per procedir a l'enderrocament.
2008.
S'acorda que l'Ajuntament pagarà 1,7 milions d'euros al propietari (Promocions Immobiliàries Salou-Mar) per adquirir la part restant de l'edifici.
2009.
A l'agost se signa el protocol d'intencions i s'anuncia que l'edifici es començarà a desmantellat abans de final d'any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Cent persones salvades gràcies als desfibril·ladors des del 2011

GIRONA
Medi ambient

Reus oferirà informació actualitzada del trànsit i de la qualitat de l’aire

Reus
SOCIETAT

Ampliar el Centre Cívic Casa Golferichs costarà 1,7 milions

Barcelona
OLOT / GIRONA

El tren-tram podria arribar a transportar 6,1 milions de passatgers cada any

OLOT / GIRONA
SOCIETAT

Segona edició de la Festa per la Convivència, al Segrià

SOSES
Societat

Primer any del viver de cellers de l’Alt Penedès amb bones perspectives

Vilafranca del Penedès
turisme

Les places d’hotel de cinc estrelles i de gran luxe augmenten un 50% en 10 anys

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament vol ordenar el carrer Nou per evitar situacions de perill

GIRONA
Albert Llausàs Pascual
Ambientòleg

“Cal anar més enllà de tancar l’aixeta i fer reciclatge”

Girona