Universitat
Vic i Manresa, units pel nou grau en Medicina
L'alcaldessa Anna Erra i l'alcalde Valentí Junyent defensen que els estudis que la UVic-UCC oferirà al curs que ve són “un projecte de país”
L'emplaçament de la facultat a Vic dependrà del nombre de places autoritzades
El nou grau en Medicina que a partir del setembre del 2017 impartirà la UVic-UCC “és un fruit més de la unió entre les dues ciutats, un pas més en la visió de futur que van tenir els dos territoris”, va dir ahir Anna Erra, alcaldessa de Vic i presidenta del patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB). Ho va dir en la presentació dels nous estudis que el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va aprovar dijous i que suposaran la creació d'una nova Facultat de Medicina a Vic. Valentí Junyent, alcalde de Manresa i vicepresident del patronat, hi va afegir: “Vic i Manresa estem al servei d'un projecte de país; tenim necessitat de nous metges però també de tenir veu des del territori.” Per tots dos alcaldes, amb aquest salt es consolida la federació universitària entre les capitals del Bages i d'Osona que es va crear fa dos anys i mig.
Després de gairebé sis anys de treball el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña agraïa l'esforç de totes les persones que s'han implicat en un projecte “que no era fàcil”. Per ell, que aquesta universitat de la Catalunya Central pugui tenir la seva setena facultat (en total seran 5 al campus UVic i 2 al campus UManresa) “ens posa en peu d'igualtat dins el sistema universitari català”. Segons el rector, l'acord unànime del CIC també s'ha produït “perquè en aquesta universitat hi ha un nivell de recerca molt acceptable i això li dóna consistència”. Recerca, voluntat d'internacionalització i vertebració territorial són, segons ell, les seves tres fortaleses.
El comissionat per al grau en Medicina, Josep Arimany, va explicar que amb el vistiplau del CIC, ara només falta un últim tràmit: que el Ministeri d'Educació aprovi els numerus clausus de la nova Facultat de Medicina. La UVic-UCC ha sol·licitat oferir 90 places privades que s'afegirien a les úniques 90 de la titularitat que per ara ofereix la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). En principi es preveu que el ministeri prengui la decisió al maig, tot i que el rector ja va avançar que “algun mes abans hauríem de saber si tindrem l'autorització, perquè si no serà molt just”.
Emplaçament inconcret
La situació de la facultat de Medicina a hores d'ara encara no es coneix: s'espera l'aprovació definitiva, de l'Estat. Una possibilitat que hi ha damunt la taula és que els dos primers cursos poguessin començar a l'antiga fàbrica de Can Baumann “si hi ha un acord amb els empresaris propietaris”. Una altra possibilitat seria aprofitar les infraestructures de la UVic o la Clínica Universitària de Manresa, si bé en cas que hi hagin les 90 places garantides, “la idea és fer un campus de salut, amb els seus laboratoris, biblioteca i tots els serveis necessaris”. El que sí que confirmen és que “hi haurà paritat absoluta amb Manresa i algunes assignatures es faran allà i d'altres, a Vic”, va explicar Arimany, que hi va afegir: “Segur, haurem de fomentar el transport públic per la C-25, el nostre cordó umbilical, però des de la Universitat ja hi ha idees per acostar els alumnes a un campus i a l'altre”.
La Facultat de Medicina de la UVic-UCC tindrà un model pedagògic basat en el sistema canadenc (amb pràctiques des del primer curs), especialitzat en atenció primària, i amb una integració de les àrees de salut i socials. Entre el 10% i el 15% d'estudiants d'aquesta nova facultat seran becats.
Tenint en compte la durada del grau (6 anys) a més del MIR (quatre o cinc anys), la primera promoció de metges de la facultat podria començar a exercir a partir del 2027-2028. Segons Arimany, a causa de la important davallada de metges que hi haurà durant els propers anys, quan n'hauran de venir d'arreu, “la Facultat serà una estructura d'Estat” que haurà de treballar de bracet amb la xarxa sanitària del territori. La nova Facultat de Medicina suposarà una inversió de 22 milions d'euros anuals, es preveu que faci augmentar el PIB de Vic i Manresa i que creï uns 250 llocs de treball qualificat (entre directes i indirectes).