Sanitat
ambulatoris
20 anys d'autogestió
El CAP El Remei, de Vic, el 1996 es va convertir en el primer centre de Catalunya que era portat pels professionals sanitaris
Disposa d'un pressupost d'uns 4 milions d'euros
El 15 d'octubre del 1996, ahir va fer 20 anys, al CAP El Remei de Vic van atendre la primera pacient, curiosament de nom Remei. Començava l'activitat assistencial al primer centre d'atenció primària de Catalunya autogestionat pels mateixos professionals sanitaris. El model d'atenció de les entitats de base associativa (EBA) –una alternativa a la gestió pública de l'Institut Català de la Salut i al model de les àrees bàsiques gestionades directament des d'un hospital– es va crear sota l'aixopluc del CatSalut, de la conselleria de Salut i amb el suport del Col·legi de Metges. Albert Ledesma, metge de família i fundador del model de les EBA, recorda que l'animadversió cap a aquest nou sistema era total: “L'oposició no era comarcal, era estatal; vam estar dos o tres anys sotmesos a una pressió important.” “La privatització i la por al desconegut, a sortir del model tradicional i de confort, creava moltes reticències, inclús entre els altres professionals”, hi afegeix Marta Serrarols, l'actual gerent de l'empresa Equip d'Atenció Primària (EAP) Vic SLP.
Dues dècades després, comenten que encara no s'han tret de sobre l'estigmatització de la privatització, “malgrat que hem demostrat que els resultats són iguals o millors que els de qualsevol altra àrea bàsica de gestió pública”. Ledesma i Serrarols creuen que el seu model hagués pogut avançar molt més, perquè en atenció primària a Catalunya actualment només hi ha 13 EBA i entre ells “i les dues següents, Centelles i l'EAP Sardenya de Barcelona, van passar cinc anys”. La taca d'oli no va ser tan gran com hauria pogut ser-ho, però per davant continuen tenint un repte: “Si volen que hi continuem sent, probablement ens haurem de transformar, ja sigui en cooperatives, en societats laborals... És un debat que tenim. En el nostre cas, de fet, el nostre model no és gaire diferent al d'una cooperativa”, comenta Serrarols, que combina les tasques de gerent amb la seva feina de metgessa de família.
Alta implicació
L'EAP Vic avui té 25 socis (van començar amb 8), la meitat del personal del CAP El Remei, i gestiona un pressupost de CatSalut de gairebé 4 milions d'euros. “És molt difícil gestionar-ho malament perquè et quedin molts beneficis, perquè el 75% o 80% del cost és per a personal. Tot és diner blanc; els comptes són públics i transparents”, subratlla Ledesma. “Del que sobrava, repartíem el 80% entre tot el personal i el 20%, entre els socis”, hi afegeix el membre del consell d'administració de l'EAP de Vic. El grau d'implicació i de compromís del personal amb aquest projecte és molt alt. El servei estava pensat per a 15.000 habitants i ara atenen una població de 24.000 persones, entre Vic, Santa Eulàlia de Riuprimer i Muntanyola. “Vam fer una ampliació del local i una part la vam avalar amb part del nostre patrimoni personal”, diu Ledesma. Amb tot, el que més valoren és la llibertat per treballar: “Com a professional no tens cap limitació del que pots prescriure ni de la prova que has de demanar.” Convertit en un referent del barri, el CAP, aquest mes, celebra l'aniversari amb actes diversos, com ara la I Oncocursa del Remei, el dia 23.