empresa
reconeixement
El millor jove artesà alimentari innovador, un forner de Torelló
Miquel Saborit ha rebut el premi per la seva feina al capdavant d'un negoci amb 75 anys d'història però adaptat als nous temps
“Vam voler créixer mantenint l'artesania”, diu Saborit
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha reconegut amb el premi al millor jove artesà alimentari innovador Miquel Saborit, forner de Torelló de 39 anys que l'any 2007 va saber fer un gir empresarial d'èxit a l'històric forn que la seva família regenta d'ençà del 1941. Això sí, el canvi es va fer sense perdre l'essència artesanal que va aprendre dels seus pares forners i introduint noves línies de negoci basades sempre en la qualitat del producte, dues premisses que es van destacar en un acte presidit per la consellera Meritxell Serret: “Feia anys que treballava en el negoci familiar però el local on estàvem abans del 2007 era petit i no hi havia massa perspectives de futur. Vam decidir anar a una nau més gran, però no vam voler fer el pas cap a una producció industrial, com feia molta gent en aquella època, sinó que vam apostar per la qualitat i pel producte artesà”, recorda Saborit.
El començament de tot
Aquest canvi d'emplaçament va ser un punt d'inflexió, ja que als forns de tota la vida situats a Torelló s'hi va afegir una marca més moderna anomenada Més K Pa. “Hi venem pastisseria de qualitat i pa bo i hi hem introduït nous productes, com el cafè, molt reconegut, l'orxata, els gelats... tot artesanal. La idea del Més K Pa és demostrar que fem pa però també més coses amb la mateixa qualitat”, comenta Saborit, que en els darrers anys ha obert una nova botiga a Manlleu i ha ampliat les línies de negoci. Amb la mateixa filosofia de potenciar allò artesanal, Saborit ofereix càterings a empreses i particulars, i com a mestre forner ha engegat la línia Sabors, especialitzada en panettones: “La trobem per tot l'Estat per mitjà de tercers que ens ho compren. Es considera un producte delicatessen, ha tingut molta acceptació i hem innovat. L'any passat vam crear el primer panettone fet amb oli d'oliva en comptes de mantega, molt més apte per a persones amb intoleràncies”, remarca Saborit, que més enllà de ser el millor jove artesà alimentari innovador és un apassionat de la seva feina: “Quan em fico a fer un producte el vull amb la màxima qualitat”, diu.
LA DATA
LA FRASE
Trenta nous mestres artesans
Durant l'acte de dilluns a Barcelona es van lliurar trenta diplomes nous de mestre artesà alimentari. Entre els reconeguts hi havia deu carnissers, cansaladers i xarcuters, tretze forners, cinc pastissers i dos xurrers. Torelló va tornar a tenir un protagonisme destacat, ja que dos artesans del municipi osonenc van rebre el reconeixement. Es tracta de Maria Teresa Plans i Moises Criballés, de la carnisseria Plans Criballés. També va rebre el diploma el forner de Calders, al Moianès, Joan Serra Picañol. El diploma de mestre artesà alimentari reconeix aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i tenen coneixements en el camp de l'artesania alimentària, han exercit durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet.