Societat

Societat

Quan Blay ens fa sentir millor

Mainada amb necessitats especials participen en una prova pilot d'artteràpia que té d'escenari una exposició al Museu d'Olot

Sovint, el que ens fa falta per sentir-nos millor és, senzillament, expressar el que portem a dins: dibuixar, pintar, fer una escultura... Hi ha gent que aquesta experiència la necessita més que d'altres. Aleshores es pot recórrer a l'artteràpia, molt utilitzada en l'educació de mainada amb necessitats especials. Normalment, la teràpia a través de l'art es practica a les aules, però no ha de ser així forçosament. I si hem de fer-ho en un altre lloc, on millor que en un museu, rodejats de quadres i escultures?

El Museu de la Garrotxa ho ha vist clar i ha començat una prova pilot amb la complicitat de l'Escola d'Educació Especial Joan XXIII, la Fundació La Fageda i l'ONCE. L'escenari és la Sala Oberta, on aquests dies s'exposa una selecció d'obres de Miquel Blay. De les sessions se'n cuiden els especialistes de l'Associació d'Artteràpia d'Olot (Altrart). Després de fer-hi una visita guiada, els alumnes s'armen amb folis, llapis de colors i fang i, a partir de la pregunta genèrica Què és per a tu una escultura? i del que tenen al voltant, elaboren les seves pròpies creacions. Per descomptat, el resultat no és el més important; el que importa és el procés. Durant la visita “es fan preguntes sobre algunes de les escultures; es parla de l'expressivitat i el moviment, s'observen o es toquen –o es fan les dues coses– les peces i, sobretot, s'escolta el que suggereixen a cadascun dels participants”, expliquen des del museu olotí. Tot seguit es fa el treball personal, l'esmentat exercici de buidar el que es porta dins: emocions, sensacions... Cada grup hi fa dues sessions, repartides en dos dies.

El projecte, a més, serveix per a un dels principals objectius del museu, que és obrir-lo i fer-lo accessible a tota mena de públic. Les primeres visites han convençut tant els responsables del museu com els dels centres que hi han participat i, per tant, molt probablement Què és per a tu una escultura? tindrà continuïtat a curt termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia