universitats
Veterinària tindrà a punt les noves instal·lacions el 2018
La Diputació, que finança la unitat docent a Agrònoms i l'hospital a Torrelameu, preveu que el complex estigui enllestit d'aquí a poc més d'un any
S'hi invertiran sis milions, en una aposta clara per la recerca i la docència al territori
El grau en veterinària i en ciència i producció animal de la Universitat de Lleida (UdL) tindrà acabades totes les instal·lacions durant el primer trimestre del 2018, segons va confirmar ahir el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. La institució ha assumit en solitari, suplint la mateixa UdL i la Generalitat, el finançament de les instal·lacions necessàries per desenvolupar aquesta nova carrera universitària que es va poder estrenar l'any passat, després de dècades de reclamar-la.
L'equipament que necessita veterinària és una unitat docent, amb aules i sales per a necròpsies, com a principals serveis, així com un hospital veterinari per a les pràctiques amb animals vius. Tot plegat suposarà una inversió d'uns 6,2 milions d'euros, segons explicava Reñé. El president justificava el fet d'assumir aquest finançament “per una aposta clara de la Diputació pel territori en els àmbits de la recerca i la docència”, i especificava que la Diputació destina la major part dels seus recursos al suport municipal, però que la institució també vol potenciar la investigació, com ja havia demostrat finançant el centre Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (Creba), vinculat a l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida.
Les obres de la unitat docent van començar fa mesos al campus d'Agrònoms i es preveu que entre el febrer i el març estiguin enllestides. La primera fase, que és la construcció de l'edifici, té un cost de dos milions d'euros i les obres les executen les constructores Sorigué i Romero Polo. El cost de la segona fase, que és l'equipament interior, no arribarà al milió. El projecte s'està redactant i es posarà a licitació en breu, segons Joan Reñé, que hi va afegir que se segueix el calendari previst i “el ritme de contractació dissenyat”, ja que els equipaments s'han programat en funció de les necessitats dels alumnes de veterinària. És a dir que a principis del 2017 necessiten ja instal·lacions per fer pràctiques.
En paral·lel, la Diputació ja ha adjudicat a un despatx d'arquitectura de Lleida, Arqcoas, la redacció del projecte de l'hospital veterinari. Aquest s'aixecarà a Torrelameu i costarà més de tres milions d'euros. Al desembre es disposarà ja dels plànols “per posar a licitació el projecte immediatament i aconseguir que comencin les obres durant el primer trimestre de l'any vinent”, va explicar el president de la Diputació.
La ubicació d'aquest hospital, amb tres sales d'operacions i tot de sales amb equipament tècnic, fins i tot per fer TAC, s'ha buscat expressament a Torrelameu (Noguera) per situar-lo al costat de l'esmentat Creba i del Centre d'Estudis Porcins i així crear un complex de recerca i formació vinculat, sobretot, als porcs.
LA DATA
LA FRASE
Una titulació única a Catalunya
El doble grau en veterinària i també en ciència i producció animal es va incorporar a la UdL el 2015 com una carrera de sis anys i amb una capacitat de 60 places que s'han omplert totes i amb demanda per sobre de les places assignades.
Veterinària sempre ha estat la gran reivindicació de la UdL pel fort component agroalimentari de les terres de Lleida, i l'any passat es va aconseguir, tot i les reticències de la UAB, que en tenia fins ara l'exclusiva a Catalunya. També hi havia un cert rebuig dels mateixos veterinaris, que consideren que a l'Estat espanyol es formen molts més veterinaris dels que el mercat demana o pot assumir. A Lleida, però, han intentat buscar una especificitat única que permeti diferenciar els estudis de la UdL dels plans d'estudis tradicionals de veterinària. És a dir, que el doble grau incorpora els estudis per exercir aquesta professió i estudis que permeten formar experts en gestió i maneig d'animals de granja, especialment quant a la gestió tècnica, econòmica, empresarial i sanitària amb la finalitat d'obtenir productes segurs, de qualitat i rendibles econòmicament d'una manera respectuosa amb el medi ambient, segons la UdL.