Educació

SOCIETAT

L'Hospitalet rubrica un ampli pacte per l'educació

Un centenar d'entitats, AMPA i escoles se sumen a un text que fixa les prioritats de l'ensenyament a la ciutat

Partits de l'oposició se'n desmarquen per la defensa de l'escola concertada i la immersió

Un centenar d'entitats educatives, socials, veïnals i sindicals, així com diverses AMPA i centres educatius, van signar dijous al vespre el pacte local per l'educació de l'Hospitalet, un document que estableix una sèrie de prioritats i propostes per afrontar el repte de l'educació al municipi. En l'àmbit polític, en canvi, no hi ha hagut consens en un dels tres grans pactes de ciutat que ha proposat per a aquest mandat el govern de Núria Marín –a més dels pactes per la sanitat i les infraestructures–. ERC i Convergència han rubricat el document, però ICV-EUiA-Pirates, la CUP, el PP i Ciutadans se n'han desmarcat, cadascú per motius diferents. Tampoc s'hi ha sumat la Xarxa Groga de l'Hospitalet, el col·lectiu de pares i docents que es manifesta amb una samarreta groga per una educació pública de qualitat.

El document, resultat d'un procés participatiu que ha debatut prop de tres-centes esmenes, fa una diagnosi de la ciutat que parla de l'educació com a garantia de la cohesió social i la igualtat i de la necessitat de construir una ciutat educadora en xarxa. Fa també un recull dels recursos al servei d'una educació de qualitat. A més, incorpora 155 propostes concretes. Entre altres, proposa incrementar els recursos destinats a la formació de les famílies perquè treballin els valors dels nens; promocionar els projectes artístics a les escoles; demanar a la Generalitat que assumeixi la seva competència en les beques menjador; crear un pla per reduir l'absentisme, i exigir a la Generalitat que tots els alumnes estudiïn a instal·lacions en bones condicions; algunes escoles estan ara en barracons.

El document, que té el 2025 com a horitzó de compliment, serà la base de la negociació de l'Ajuntament amb les administracions implicades. L'alcaldessa, Núria Marín, creu que l'actual govern de la Generalitat mostra un tarannà més cooperador que els anteriors, i destaca que el pacte és “un bon document que tirarem endavant col·lectivament”.

LA XIFRA

155
mesures
incorpora el pacte local per l'educació després d'haver-se discutit les prop de 300 esmenes presentades.

Crítiques per l'escola concertada

Rosa M. Bravo

Els arguments esgrimits pels contraris al pacte local per l'educació són diversos, i van des de les queixes per la defensa de l'escola concertada fins al rebuig per la immersió lingüística. ICV-EUiA-Pirates no ha signat el pacte perquè considera que el model “ha de defensar al 100% el model públic” i, al seu parer, el text no ho fa. La formació considera que l'acord signat recentment per l'Ajuntament i la Generalitat per millorar alguns equipaments educatius suposa “una incorporació molt parcial d'algunes de les mesures del pacte“.

La CUP, al seu torn, considera que el text no fa una aposta clara per l'escola pública i creu que el text legitima l'escola privada concertada. La Xarxa Groga, per la seva banda, critica també que s'hagi suprimit la paraula pública del text final i assegura que les propostes dirigides a l'Ajuntament són poc concretes. El PP i Ciutadans s'han negat a signar el pacte perquè aquest defensa la immersió lingüística i la promoció del català, i lamenten que no reculli un compromís per augmentar les places a les escoles bressol públiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.