Societat

Crida a avançar la demanda d'ajuts per a l'habitatge

El govern recomana avisar de seguida dels problemes de finançament de l'habitatge per facilitar-ne la resolució

A dos mesos d'acabar l'any, el govern fa un primer balanç dels ajuts atorgats per evitar la vulnerabilitat en els habitatges habituals. Un total de 26.660 habitatges inclou ja el parc públic de lloguer social, després de les diverses operacions de cessió, per part d'entitats financeres o de tenidors privats, que han permès gairebé doblar els que disposa l'Agència de l'Habitatge.

L'increment de la demanda i dels ajuts pel pagament de lloguers, hipoteques, reallotjaments de famílies en risc de perdre l'habitatge i de les mediacions dels últims anys ha donat pas a una “cronificació dels cassos d'emergència en el finançament de l'habitatge”, defineix la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. Per això els responsables d'Habitatge i del servei d'intermediació Ofideute fan una crida a perdre la por d'avisar en cas d'albirar o preveure dificultats en el finançament de l'habitatge habitual. “Disposar de més temps, per part de l'administració, implicarà, segur, una millor resposta a la vulnerabilitat.” Sovint les famílies demanen l'empar a l'administració a pocs dies que s'executi alguna ordre de desnonament, de manera que les gestions s'han d'accelerar extraordinàriament, amb el risc de perdre efectivitat. Hi ha casos urgents que s'han resolt en 48 hores, però la mitjana de resolució dels expedients és de tres mesos.

Tot i que els efectes de la crisi perduren, alguns àmbits de demandes de consulta sobre el finançament de la llar ja disminueixen, com és el cas de les hipoteques. En aquest àmbit bancari, les entitats financeres han entès també que “abans que judicialitzar els impagats i procedir a execucions, resulta més efectiva la mediació”, defineix el cap d'àrea de l'Ofideute –les 65 oficines que atenen afectats per problemes de finançament–, Toni Algaba. Després de conèixer el cas, hi intervé la mesa d'emergència del municipi.

El perfil dels beneficiaris dels ajuts al pagament del lloguer i la hipoteca pronostiquen que les aportacions no poden reduir-se els pròxims anys. El 44% dels beneficiaris tenen entre 36 i 49 anys.

LA FRASE

Tenir més temps per actuar contra l'emergència ajuda a donar millor resposta que la immediata
Meritxell Borràs
consellera gov. adm. i habitatge

LES XIFRES

358
desnonaments eviten cada més el serveis d'ajut de l'Agència de l'Habitatge. Prop de quatre mil a l'any.
45
anys tenen de mitjana els beneficiaris d'ajuts urgents al pagament del lloguer i la hipoteca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia