Societat

municipal

habitatge social

Girona forçarà els bancs a concedir lloguers socials als ocupes per necessitat

L'equip de govern atura la tramitació de totes les sancions a bancs i elabora un protocol, que durà a ple al desembre, sobre habitatges buits i ocupacions

L'equip de govern de l'Ajuntament de Girona enllesteix un protocol sobre habitatges buits i sobre com actuar en casos d'ocupacions que tindrà com una de les seves principals mesures forçar les entitats financeres a concedir lloguers socials als ocupes d'aquests habitatges si estan en risc d'exclusió social. Segons ha explicat la regidora d'Acció Social, Sívia Paneque, a l'agència ACN, la intenció és dur aquest protocol a aprovació en el ple de desembre i de moment s'ha aturat la tramitació de totes les sancions a bancs mentre s'espera poder disposar del protocol.

Cal recordar que Girona va ser un dels ajuntaments que en el seu dia es va afegir a la iniciativa de multar entitats financeres amb habitatges tancats durant més de dos anys. El maig passat, però, un jutjat va anul·lar la primera multa de 100.000 euros imposada a Banc Popular perquè creia que no s'havia certificat amb prou garanties que el pis estigués buit de feia més de dos anys i perquè, a més, es va donar el cas que hi va haver canvi de propietari en aquest temps.

Després d'això, l'àrea d'Acció Social, en mans del PSC, ha impulsat la redacció d'aquest protocol, que s'emmiralla en un que s'ha aprovat a Terrassa, amb un doble objectiu. Per una banda, ha d'ajudar a clarificar millor com es certifica que un pis fa més de dos anys que és tancat. De l'altra, també ha de servir per regular les ocupacions de pisos, especialment d'habitatges que són propietat de bancs. El darrer informe de la Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial (UMAT) determina que a la ciutat de Girona hi ha 600 pisos buits, la gran majoria de bancs. Paneque ha assegurat que molts estan ocupats (l'Ajuntament en desconeix la xifra) i que cal actuar en aquestes situacions. Segons detalla la regidora, si detecten que l'ocupació va lligada a problemes de convivència o a delictes com el cultiu de marihuana es posaran al costat del banc i intercediran per fer fora els ocupes. Si, en canvi, hi ha un informe de Serveis Socials que acrediti que l'ocupació es fa per necessitat i que estan en situació de risc d'exclusió social, llavors la funció de l'Ajuntament serà pressionar el banc per tal que cedeixi el pis als ocupes pactant un lloguer social.

LA XIFRA

600
pisos buits
hi ha a la ciutat de Girona, segons el darrer informe de la UMAT. La gran majoria són dels bancs.

El pla local de l'habitatge avança

Un altre dels elements en què treballa l'àrea de Paneque és en la redacció del pla local de l'habitatge, que preveu tenir enllestit al desembre. Segons ha explicat la regidora a l'ACN, han decidit encarregar-ho a una cooperativa d'arquitectes, la Cooperativa La Col, amb experiència en el camp del cohabitatge i de la construcció d'habitatges en solar públic en format de cooperativa. Aquest pla ha de permetre, sobretot, establir mesures per incentivar els particulars a llogar els pisos buits.

D'altra banda, Paneque també avança que un altre dels objectius de la seva àrea és aplicar noves mesures fiscals relacionades amb els pisos buits. Així, estan considerant bonificar l'IBI (cal decidir si una part o tot) als particulars que s'animin a destinar pisos buits a la borsa de lloguer social i, alhora, gravar l'IBI dels grans tenidors d'habitatges tancats com a mesura per forçar-los a destinar-los a lloguer social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]