Societat

Clam perquè el 6% del pressupost vagi a educació

La ‘marea groga' per l'educació pública demana al govern que reverteixi les retallades que es van fer per la crisi

Volen més hores lectives i que les substitucions es cobreixin des del primer dia

Sindicats de mestres, d'estudiants i associacions de pares i mares de l'escola pública van manifestar-se ahir a la tarda pel centre de Barcelona per demanar millores en l'educació i que es reverteixin les retallades. Es demana al govern que els pressupostos del 2017 siguin una oportunitat per retornar alguns dels guanys educatius que amb la crisi es van retallar, com ara l'horari lectiu de 23 hores a secundària i de 18 a primària, les substitucions de professors des del primer dia o la reducció de dues hores lectives al professorat major de 55 anys, tot condicions que ja es tenien abans del 2012. Per tot això es demana que es destini a educació pública el 6% del pressupost en comptes del 2,5% que s'hi destina actualment, i que se suprimeixin els concerts.

Diuen els sindicats que, segons la LEC, caldria invertir 9.000 milions d'euros més dels que s'hi destinen actualment, però recorden que tan sols amb 80 milions més es podrien contractar els 6.000 docents que farien falta per augmentar les hores lectives dels alumnes de primària i secundària i que amb tan sols 40 milions el Departament d'Ensenyament podria cobrir les baixes des del primer dia. La reducció d'hores dels professors més grans de 55 anys es podria cobrir amb 11 milions d'euros. Els sindicats recorden que el govern ha donat 30 milions a 16 escoles properes a l'Opus Dei que segreguen per sexe.

Una altra de les reivindicacions d'ahir va ser per l'educació dels 0 als 3 anys. Segons els sindicats i els mestres, la Generalitat fins al 2011 aportava 1.800 euros per nen de les escoles bressol i, amb les retallades, aquesta ajuda va desaparèixer. La Generalitat, denuncien, del 2010 al 2016 ha deixat de donar a les escoles bressol 64 milions d'euros. També van demanar que es redueixin les ràtios a les classes, que el departament retiri l'extensió del pla pilot dels nomenaments i de la definició de perfils de llocs de treball específics.

LA XIFRA

142
milions
d'euros es calcula que fan falta per cobrir les reivindicacions més bàsiques per tal de retornar drets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia