Societat

parlament

pressupostos

Pressió d'entitats i sindicats per un “pressupost social”

Insisteixen en l'augment de la pressió fiscal a les rendes altes per poder complir els compromisos del ple contra la pobresa

Consideren la inclusió de la renda garantida com una clau de futur

Conscients que no poden rebaixar la pressió per reclamar “uns pressupostos més socials”, representants d'una cinquantena d'entitats, moviments socials i sindicats van plantar-se ahir davant de l'escola pública Pere Vila, al costat de l'Arc de Triomf, a Barcelona, per reivindicar que es recuperi “una fiscalitat més justa i progressiva” que augmenti els recursos públics per invertir-los a complir les mesures acordades en el ple sobre l'emergència social del març . Entre les reivindicacions, una reforma fiscal que faci pagar més les rendes altes i pressupostos que incloguin la renda garantida de ciutadania suficientment dotada perquè ningú no visqui per sota del llindar de la pobresa.

El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, va afirmar que el pressupost per a la renda garantida es podria cobrir només amb la pujada de l'impost de successions, i el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, es va mostrar partidari d'augmentar l'IRPF a les rendes superiors a 60.000 euros i de reduir el mínim exempt del de patrimoni.

Entitats socials i sindicats han convocat una manifestació per dissabte vinent a Barcelona que començarà a dos quarts de sis a la plaça Urquinaona i anirà a la plaça Sant Jaume. La mobilització ja la va anunciar la comissió promotora de la renda garantida de ciutadania fa uns dies quan van fer una acció davant del Parlament per demanar que la prestació s'inclogui amb prou dotació econòmica en els pressupostos .

L'indret triat ahir va ser al costat de l'Arc de Triomf i davant l'escola Pere Vila –no gaire lluny del Parc de la Ciutadella– per reivindicar un bon finançament per a l'escola pública, però també per a la salut, habitatge i serveis socials. Van aixecar un pilar de tres per desplegar la pancarta Es pot fer ara. Per uns pressupostos socials. Crear un impost sobre pisos buits, derogar els avantatges fiscals als casinos i activitats vinculades al joc, dotar de més recursos a l'Agència Tributària de Catalunya per lluitar contra el frau fiscal i renegociar el deute amb la banca per baixar els interessos són propostes d'on, segons els convocants de la manifestació, podrien sortir recursos per combatre la situació d'emergència social.

LES XIFRES

124.000
llars
de Catalunya no tenen cap ingrés regular ni per treball ni per prestacions.
19
per cent
de la població està en situació o risc de pobresa i el 6,7% pateix privacions materials severes.

Renda garantida, marge per parlar

Mentre entitats i moviments socials convidaven la ciutadania a manifestar-se dissabte per reclamar uns pressupostos que responguin a la situació, que qualifiquen d'“emergència social”, al Parlament es va fer una nova reunió de la ponència que estudia l'aplicació d'una renda garantida de ciutadania. La proposta és encara lluny dels 664 euros en 12 pagues que reivindica la comissió promotora de la ILP que va dur la proposta al Parlament fa tres anys. JxSí proposa una fórmula progressiva de tal manera que la prestació sigui de500 euros al juliol del 2017 i de 664 el 2022. S'hi sumaria un complement de 150 euros vinculat a un pla d'inserció laboral o social. L'oposició va indicar ahir que hi ha marge per negociar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia