Societat

Aparten tres docents amb condemnes per delictes sexuals

Deu d'un total de 90.000 professors a Catalunya no comuniquen a Ensenyament el certificat d'antecedents penals

Ruiz vol mesures cautelars contra els denunciats

Deu docents dels 90.000 que exerceixen a Catalunya no han autoritzat el Departament d'Ensenyament a consultar el registre del Ministeri de Justícia per saber si tenen antecedents penals relacionats amb els abusos sexuals. El certificat d'antecedents penals és obligatori per poder treballar amb menors d'ençà de l'estiu passat. Dels deu mestres, tres han estat apartats de la funció docent i ja no tenen contacte amb menors, ja que s'han comprovat sentències fermes per delictes sexuals. Ho va explicar la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ahir en declaracions al mitjans després de la compareixença a la comissió d'Ensenyament, segon informa l'agència ACN.

En el cas del professor de Mollet del Vallès, Ruiz va explicar que el Departament va tenir coneixement de la sentència per abusos i pornografia infantil contra aquest docent a Saragossa el 2010, però com que el registre de delictes sexuals no era públic no ho va poder comunicar a l'escola.

Segons va explicar la secretària, Maria Jesús Mier, el departament de l'època va descobrir-ho perquè un jutjat de Sant Feliu havia demanat a Ensenyament confirmar la condició de funcionari docent. El jutjat demanava si havia estat inhabilitat per la sentència que tenia d'anys anteriors a Saragossa. Va ser aleshores que Ensenyament es va posar en contacte amb el jutjat de Saragossa, que va confirmar que va complir una pena d'un any i sis mesos de presó, i sis mesos més per un altre delicte, i una inhabilitació per estar apartat durant cinc anys de l'alumne agredida i la seva família. El jutge va notificar que havia complert la condemna i que ja no estava inhabilitat per a res. Al principi va treballar a Pallejà, i un temps després va demanar el trasllat a l'institut Joan Abelló de Mollet. Per Ruiz, ''el Departament va fer el que podia fer en aquell moment''. La consellera ha explicat que quan es va presentar a les oposicions no estava inhabilitat i, per tant, va poder entrar a la funció pública el 2008.

En la compareixença davant la comissió d'Ensenyament, Ruiz va presentar el nou protocol contra abusos sexuals, amb el qual, en l'entorn escolar, se cerca de treballar per la prevenció. Ruiz va explicar que totes les mesures que pot prendre Ensenyament en el marc d'un protocol ja s'han dut a terme i que cal arribar més enllà de les escoles. Per aquest motiu, la setmana que ve es reunirà amb el fiscal superior de Catalunya per proposar que els jutges puguin dictar mesures cautelars en els casos de suposats abusos sexuals a menors, ja que Ensenyament només pot apartar el presumpte pederasta durant tres mesos. I és que la consellera considera que malgrat l'aprovació de la llei de protecció del menor encara hi ha “llacunes'' i el departament es troba ''indefens'' i es veu obligat a allargar aquests tres mesos, amb l'incompliment de l'estatut del treballador públic.

La consellera Ruiz també va explicar que actualment hi ha 21 denúncies per abusos sexuals en escoles públiques i cinc en centres privats, totes amb expedients judicials oberts. La consellera va recordar que, segons les estadístiques, el 90% de casos d'abusos no tenen lloc en l'entorn escolar.

LA XIFRA

26
denúncies per abusos
sexuals en escoles hi ha al jutjat: 21 en centres públics i cinc en privats, segons Ensenyament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia