pobresa energètica
El Tercer Sector exigeix a Gas Natural “coresponsabilitat” amb les llars vulnerables després de l'incendi mortal de Reus
Illa demana al Govern que sancioni “de forma preventiva i amb més intensitat” les companyies que tallin els serveis de forma unilateral
El president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Oriol Illa, ha exigit aquest dimecres a la companyia Gas Natural que “assumeixi les conseqüències” d'haver tallat el subministrament elèctric a la dona que va perdre la vida a Reus a causa d'un incendi originat per una espelma i li ha demanat “coresponsabilitat” amb les llars vulnerables.
Illa ha instat la companyia a firmar “en un breu termini de temps el conveni de compromís que fa mesos que es nega a signar”. Es tracta d'un conveni entre el Govern i les companyies de serveis bàsics en el marc de la Llei 24/2015 que preveu ajudes a fons perduts o descomptes molt notables a les llars vulnerables i que les distribuïdores d'aigua ja han signat. Illa també ha demanat al Govern que expedienti “de forma preventiva i amb més intensitat” les companyies que tallin els serveis de forma unilateral ja que considera que, fins ara, l'instrument sancionador ha estat “infrautilitzat”.
Illa ha afirmat que la mort de la Rosa -ha insistit a dir el nom de la dona que va perdre la vida en l'incendi mortal de Reus - era “previsible” perquè es va produir en “unes circumstàncies que s'haurien pogut evitar”.
En una atenció als mitjans davant de la seu de Gas Natural a Barcelona, el president de la Taula del Tercer Sector ha condemnat que “el tall elèctric no s'hauria hagut de produir mai” perquè el marc de la Llei 24/2015 la “protegia” com a usuària dels serveis socials.
La part no recorreguda d'aquesta llei obliga les companyies a sol·licitar un informe als serveis socials municipals per descartar que una llar es trobi en risc d'exclusió residencial abans d'interrompre'n el servei bàsic.
Les entitats socials exigeixen a Gas Natural que signi un conveni en què es comprometi a concedir ajudes a fons perduts o descomptes molt notables en el servei de l'electricitat a les persones i unitats familiars en situació de vulnerabilitat per complir amb l'article 6.3 de la Llei 24/2015.
El Tercer Sector exigeix que la companyia reti comptes a l'administració pública, a través de l'Agència Catalana de Consum, amb dades com el número de serveis amb factures impagades i informació rellevant per identificar les llars en risc d'exclusió. També li reclama mecanismes de flexibilització del pagament de factures d'una llar en situació de vulnerabilitat.
Catorze companyies distribuïdores d'aigua a Catalunya, que abasteixen el 80% de la població, van signar el juliol amb el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, el conveni per complir amb l'article 6.3 de la Llei 24/2015. “Si no s'ha aconseguit en el cas del gas i l'electricitat és per manca de voluntat de les companyies, no per manca d'instruments ni d'espais ni d'interlocució”, ha recriminat el representant de les entitats.
Illa ha etzibat a Gas Natural que es poden tenir “molt poques excuses per atendre la dignitat de les persones” quan s'han tingut el 2015 “1.502 milions d'euros de beneficis, dels quals 933 es van destinar a dividends”. Si bé Illa s'ha volgut centrar aquest dimecres en les crítiques i demandes a Gas Natural, ha fet “extensible” a les altres companyies de gas i electricitat el reclam de signar els convenis de solidaritat.
Sobre l'avís del Govern que sancionarà Gas Natural si no acredita que va avisar els serveis socials de Reus del tall de llum, llla ha lamentat que aquesta decisió “arribi massa tard”. “Aplicar una sanció ara quan s'hauria pogut fer abans no és un eximent de la situació final”, ha afirmat el president del Tercer Sector, que considera que “si s'hagués utilitzat l'instrument sancionador abans del succés de Reus, probablement seria més difícil que el que va causar l'accident hagués passat”. “Hem de d'actuar quan detectem el problema, no quan el problema s'ha manifestat”, ha reblat.
El representant de les entitats socials ha demanat la màxima implicació de les administracions: “Tots els poders públics han de posar totes les mesures, amb tota a intensitat, per aconseguir que les empreses signin els convenis que reverteixin sobre els usuaris afectats”.
Colau reclama una sanció exemplar
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat que s'imposi la “màxima” sanció possible a Gas Natural arran del cas de la dona morta en un incendi a Reus perquè hi ha hagut un “incompliment flagrant” de la llei 24/2015 per part de la companyia subministradora que ha acabat amb la vida d'una persona. Colau ha insistit que la llei vigent indica que les companyies “són responsables d'evitar cap tall a cap família vulnerable” i ha reiterat que des de l'Ajuntament s'ofereixen a la Generalitat per anar junts a interpel·lar les companyies que no compleixen amb la llei “perquè firmin els convenis i assumeixen els reglaments que han de detallar com s'eviten els talls”.