municipal
corrupció
La Comissió Anticorrupció del Voltreganès denuncia irregularitats urbanístiques
Presenta al jutjat de Vic casos de presumptes delictes de prevaricació i tràfic d'influències, entre d'altres
Els projectes i les obres són d'entre el 2009 i el 2011
L'associació Salvem el Voltreganès, Comissió Anticorrupció del Voltreganès –en actiu des de fa un any i registrada al Departament de Justícia el 17 de febrer–, dijous passat, va presentar una denúncia al jutjat de primera instància número 4 de Vic per posar en coneixement de les autoritats judicials diverses presumptes irregularitats que podrien ser constitutives dels delictes de prevaricació, usurpació de personalitat, falsedat i tràfic d'influències, entre d'altres. La denúncia es basa en alguns contractes d'obres que l'Ajuntament de Sant Hipòlit i el de les Masies de Voltregà van fer entre els anys 2009 i 2011.
L'Ajuntament de les Masies, amb Sergi Vilamala d'alcalde (PSC), va atorgar la primera fase de rehabilitació de la Casa Forta del Despujol (actual seu del consistori) a Excavacions Osona (Excosa), que va guanyar el concurs per a unes millores valorades en 109.000 euros, de què 51.000 eren per al pàrquing de l'ajuntament. “Només hi ha voral i una mica de grava”, segons David Ventura, portaveu de la comissió. “Ho hem fet valorar per dues empreses i aquesta partida l'avaluen com a molt en 7.000 euros.” La comissió també denuncia, per exemple, que es va calcular una extracció de runa de 2.460 m³ quan la casa fa 2.585 m². “Això representaria treure tota la casa, més de 200 camions de runa, quan un treballador diu que no se'n van treure més de 20.” Davant aquestes i altres millores del tot desproporcionades, la comissió lamenta que “ningú no hagi dit res, ni arquitectes ni regidors”.
Posteriorment a aquesta obra, l'Ajuntament de Sant Hipòlit, governat per Xavier Vilamala (germà de l'alcalde de Masies), va adjudicar “per error” la reforma i ampliació de la residència de gent gran i centre de dia Fundació Gallifa també a Excosa, per un import de 582.616 euros. Segons Ventura, “l'Ajuntament va dir que els serveis tècnics s'havien equivocat a l'hora de fer les sumes i davant el recurs presentat i guanyat per l'empresa Acertis, li van haver d'adjudicar l'obra”.
En mans dels mateixos
Un altre tema portat a la justícia, en la mateixa denúncia, són les irregularitats a Sant Hipòlit en l'adjudicació de concursos, “que sempre acaba guanyant l'arquitecte Carles Crosas, germà de la secretària municipal i soci de l'arquitecte municipal”, explica Ventura. És el cas del projecte de la Casa Mallol o de la pista d'hoquei del Club Patí Voltregà. En aquest últim cas, es va fer un concurs negociat (no públic) i es van demanar pressupostos a tres arquitectes (escollits per responsables de l'Ajuntament) que estan relacionats entre si.
La comissió també ha detectat casos en què coincideixen empreses contractades per Xavier Vilamala a títol personal i contractades per l'Ajuntament. El Punt Avui ha intentat contactar amb els dos alcaldes però no ha estat possible.
Traves per accedir a la informació pública
La Comissió Anticorrupció del Voltreganès posa de manifest casos en què considera que hi ha hagut desviació de fons públics per a finalitats partidistes del PSC, i que fins i tot regidors de Som Voltregà (ERC), grup municipal soci del PSC a Sant Hipòlit, “facin d'encobridors, retardant i impedint al màxim les nostres investigacions”, explica David Ventura. “La nostra funció social és perseguir irregularitats i, si n'hi ha, portar-les als jutjats”, diu. Segons ell, si s'ha tardat tant temps a portar aquesta última denúncia al jutjat ha estat “per les reiterades traves” que els posen “per accedir a la informació pública”. La comissió lamenta que la seva raó de ser sigui permanentment qüestionada i que no s'hagi aprovat cap moció contra la corrupció, com ha demanat.