Educació

Manresa obrirà el curs vinent un nou institut al barri del Xup

El centre compartirà instal·lacions amb l'actual escola Muntanya del Drac, però tindrà una entrada diferenciada

L'Ajuntament subvencionarà part del transport als alumnes que optin per estudiar en una zona que és perifèrica

Manresa estrenarà el curs 2017/18 un nou institut de secundària. S'obrirà al barri del Xup –als afores de la ciutat– i compartirà edifici amb l'actual escola Muntanya del Drac (l'antiga Pare Ignasi Puig). Tindrà, però, projectes educatius i equips directius diferenciats. I tindrà també una entrada pròpia. És a dir, els alumnes de l'escola i de l'institut no s'encreuaran.

El nou centre és fruit de l'acord entre el Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Manresa i respon a l'actual demanda de secundària: es calcula que el curs vinent començaran primer d'ESO entre 850 i 900 alumnes. El director dels serveis territorials d'Ensenyament de la Catalunya Central, Antoni Massegú, va explicar ahir que ara es començarà a formar l'equip directiu que liderarà el nou centre, que serà el que haurà de presentar el projecte educatiu. Massegú va dir que es valorarà que sigui “fresc, innovador i, sobretot, que posi l'alumne al centre de l'aprenentatge”.

La regidora d'Ensenyament de Manresa, Mercè Rosich, va detallar que la tria del barri del Xup permetrà matar dos ocells d'un sol tret: es guanyarà un nou institut pràcticament a cost zero que, de retruc, ajudarà a “dinamitzar” el barri. Tot i que s'hi hauran de fer algunes “actuacions de reforma”, va dir Massegú, l'escola té capacitat per encabir els primers seixanta alumnes que començaran l'ESO repartits en dues línies, i també els que s'aniran afegint fins a completar tot el cicle. I és que actualment l'escola de primària ocupa una quarta part de l'edifici a causa de la despoblació progressiva del barri. Als anys vuitanta, el Xup havia arribat a tenir 450 alumnes. Ara n'hi ha 109. En aquesta línia, Rosich va assegurar que l'institut “ajudarà el barri, perquè tot element dinamitzador que s'hi acosti serà bo”. Per suplir la distància que hi ha entre el centre de Manresa i el Xup, l'Ajuntament i el Consell Comarcal “assumiran part de la despesa del desplaçament”, tant dels alumnes de Manresa com dels de Sant Salvador de Guardiola –municipi que no té institut i que està adscrit a Manresa.

El sisè de la ciutat

Massegú va remarcar que el nou centre compleix dos objectius: “evitarà que la secundària acabi saturada i permetrà potenciar els estudis postobligatoris, que és una aposta del departament.” La idea és que l'institut del Xup ajudi a treure alumnes dels centres on es fan el batxillerat i els cicles formatius perquè aquests estudis postobligatoris puguin créixer. Manresa té actualment cinc instituts públics. A tots es fa ESO i batxillerat i en dos (Lacetània i Guillem Catà) es fan també cicles formatius. El del Xup –que encara no té nom– serà el sisè. També hi ha sis centres concertats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia