Societat

El clàssic i el modern, en la Mostra de Pessebres d'Olot

Les set exposicions de muntatges tradicionals i contemporanis, repartides en cinc seus, que conformen el programa d'aquest any es van inaugurar ahir i estaran obertes fins al 8 de gener

Després que divendres al vespre van inaugurar la il·luminació dels carrers del centre, ahir al migdia van obrir oficialment la Mostra de Pessebres d'Olot, una de les més prestigioses del país i, segurament, la proposta que més personalitat dóna a la ciutat en aquestes dates, fins al punt que a Olot el Nadal no s'entendria sense una mostra de pessebres potent. Tot i que no hi ha xifres, a l'Ajuntament calculen que el circuit per les exposicions de pessebres és una de les activitats que porten més forasters a la ciutat, segurament atrets també per la resta d'ofertes lúdiques i culturals que s'organitzen aquests dies.

Les seus

L'acte d'inauguració va tenir lloc a Can Trincheria En total es podran visitar set exposicions. Unes agradaran als visitants més clàssics i d'altres, als que aprecien la innovació, bé sigui en un aspecte formal o bé pel seu caràcter reivindicatiu.

Per aquests últims són aconsellables les del vestíbul de Can Trincheria, el Museu dels Sants i els claustres del Carme. A l'entrada de Can Trincheria hi ha La dona, figures del pessebre popular en desús, un muntatge de petit format, amb peces de diversos autors, que incideix en el paper –minvant– que la figura femenina té en l'escenificació del naixement de Jesús. S'hi recorda, per exemple, la presència que hi havia tingut la dona del pollastre o la captaire, avui gens freqüents. Al Museu dels Sants, l'historiador de l'art especialitzat en iconografia Javi Palomo convida a reflexionar, com un joc, sobre la possibilitat que, en lloc d'un estable, el fill de Déu hagués nascut en un altre espai. Aquest tipus de muntatge es va introduir l'any passat, tot posant en dubte la veracitat dels Reis d'Orient. Per la seva banda, els alumnes d'arquitectura efímera de l'Escola d'Art segur que sorprendran més d'un visitant amb la seva instal·lació transformadora dels claustres del Carme. A les finestres de la planta baixa de la biblioteca, els estudiants de ceràmica de l'Escola Municipal d'Expressió mostraran una selecció de les seves peces.

Qui prefereixi els formats més clàssics ha d'anar a l'edifici de l'Hospici. A la sala oberta 2 trobarà 22 diorames i una instal·lació d'homenatge a Bartomeu Mas Collellmir, organitzat per l'Agrupació de Pessebristes. Al pati, David López ha ideat una escenografia amb les figures monumentals de l'art cristià. Per descomptat, si es visita la mostra cal pujar al primer pis de Can Trincheria per contemplar el sorprenent pessebre que un habitant de la casa del segle XVIII es va entretenir a construir en els armaris d'una de les habitacions.

Paral·lelament, en deu esglésies i capelles d'Olot, l'Agrupació de Pessebristes ha instal·lat diorames, que es podran visitar fins a principis de febrer. També n'hi ha en sis espais de la resta de la comarca, entre els quals destaca el monestir del Sant Sepulcre de Palera, de Beuda, que participa en el circuit per primer cop.

Bretolada a St. Francesc

La nit de divendres a dissabte, uns desconeguts van entrar a l'església de Sant Francesc i van causar destrosses en el pessebre i en altres dependències del recinte religiós. Sant Francesc és una de les esglésies incloses dins del recorregut de l'agrupació pessebrista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.