Castells
Pilars de natura
Els Castellers de l'Alt Maresme presenten un nou calendari, aquest cop amb el fil conductor del Parc Natural del Montnegre i el Corredor, que agermana les poblacions dels integrants del grup
La colla dels Maduixots, amb només tres anys d'existència, tanca una temporada d'èxits en què ha consolidat les estructures de set, que vol ampliar el 2017
Els Maduixots passen per una temporada tan o més dolça que la fruita que els dóna nom i que tant es vincula amb la zona de l'Alt Maresme. Amb només tres anys a l'esquena, el grup de castellers que integra gent de Calella, Pineda, Malgrat, Santa Susanna, Palafolls, Tordera i algun de provinent de la veïna Blanes ha assolit prou confiança per descarregar estructures de set prou complicades que ha entomat amb seguretat i confiança i que ha anat repetint en els últims mesos. Són els responsables d'una nova “febre castellera” que s'ha estès per unes places on aquest fenomen cultural els sonava de lluny i que avui s'omplen a vessar per seguir les actuacions. Davant d'aquesta acceptació social i amb la voluntat de fer gala de la seva multimunicipalitat, l'any passat els Castellers de l'Alt Maresme es van estrenar en el disseny d'un calendari que recollia els indrets més emblemàtics de cada població. Així, es van aixecar pilars a la Pilona de Malgrat, al campanar de l'església de Santa Maria de Pineda, al far de Calella, al castell de Palafolls, al pont de ferro de Tordera, a la masia de Can Ratés de Santa Susanna i a sa Palomera de Blanes. Amb una cuidada estètica que combinava el blanc i negre amb el color vermell dels membres de la colla, el resultat va ser tot un èxit.
Aquest any l'entitat ha volgut repetir l'experiència, però calia buscar un nou argument que enllacés el discurs narratiu de les imatges. I l'han trobat en el magnífic paisatge de muntanya que discorre per pràcticament tots els municipis del territori. Aprofitant que el Parc Natural del Montnegre i el Corredor amaga tresors patrimonials encara poc coneguts, els Maduixots van fer ruta fa pocs dies per bastir pilars a les ermites de Sant Andreu, Sant Pere de Riu, Sant Martí de Montnegre, Hortsavinyà, l'Erola, Santa Maria de Montnegre i en indrets com el Turó Gros –el punt més alt del massís–, la font del Ferro i el salt de l'Aigua de la riera de Pineda. Finalment, per completar el treball i recordar els moments àlgids de la temporada, s'incorporen els dos castells descarregats per primer cop aquest 2016 per la colla, el 5 de 7, durant la festa major de la Minerva de Calella al mes de setembre, i el 3 de 7 amb l'agulla, estrenat també a Calella, però a la plaça de l'Església i al novembre.
Aprofitar l'ocasió
“Tenim pensades més idees per fer calendaris, però aquesta va coincidir amb la convocatòria d'una línia de subvenció per donar a conèixer el Parc Natural del Montnegre i el Corredor i la vam aprofitar”, explica l'actual president dels Maduixots, Marc Ruiz. Ruiz assegura que han hagut de descartar fotografies perquè s'havien de cenyir a les imatges dels dotze mesos: “També hi volíem incloure els castells que hem estrenat aquest any.” Les instantànies es van prendre el 12 d'octubre: “El dia del Pilar vam anar a fer pilars”, una data que el Maresme recordarà arran de les inundacions provocades pels aiguats, sobretot als municipis a la zona sud. “La pluja ens va obligar a deixar algunes imatges per fer, però també ens en va proporcionar una que feia temps que no es veia: la del salt de l'Aigua de Pineda”, apunta.
El 2017 es presenta com un any ple de reptes per als Maduixots: “Els afrontarem amb serenitat i pas a pas.” “L'objectiu principal és consolidar les estructures de set i portar-les a totes les actuacions impulsant el 5 de 7 i el 4 de 7 i 3 de 7 amb agulla”, avança el president de la colla, que hi afegeix que també es treballarà la torre de 7, “un castell difícil perquè és dèbil i demana molta tècnica”. I els castells de 8, ja comencen a ser a prop? “Volem jugar amb els castells de 8 per mirar com els hem d'afrontar, però no està entre les fites a assolir l'any vinent encara que hi ha reptes macos com provar el 3 de 7 per sota, molt espectacular però tremendament complicat”, destaca Marc Ruiz.
La colla de Castellers de l'Alt Maresme la integren uns 160 membres actius, encara que només s'ajunten tots en ocasions especials. “La mitjana de les sortides està en un centenar de persones”, diu el president. A mitjan febrer començaran de nou els assajos.