Societat

municipal

persones grans

Radars per als avis

Mataró i Arenys de Munt són els municipis que adapten la xarxa d'atenció a la gent gran que es va implantar amb èxit a Barcelona

Vetllar entre botiguers, entitats i voluntaris per evitar casos d'aïllament

El territori també vol implicar els joves en aquest projecte

Vetllar per la gent gran que viu sola des d'una mirada sensible i respectuosa amb la col·laboració de tothom. Amb aquesta premissa es crea una xarxa ciutadana amb l'únic objectiu de col·laborar entre veïns, botiguers i entitats per detectar casos d'aïllament que pot patir la gent gran que viu sola. Un col·lectiu vulnerable i sensible a trobar-se amb situacions d'exclusió social o a patir maltractaments per part dels qui se'n fan càrrec.

Per posar-hi remei alguns municipis s'han apropiat del programa Radars que l'Ajuntament de Barcelona impulsa amb èxit des del 2008. És el cas de Mataró i, recentment, l'Ajuntament d'Arenys de Munt, els dos municipis maresmencs que tenen convenis amb l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona per assessorar-se i donar continuïtat sota el mateix nom del programa que presta atenció als avis que viuen sols.

A Mataró, el programa va engegar el 2014 al barri més petit de la ciutat, a la Llàntia. Amb una població de 3.962 habitants, hi ha 233 veïns (5,9%) que són més grans de setanta-cinc anys, dels quals un 23,6% viuen sols. Des del consistori, el balanç d'aquesta prova pilot és positiu. “Les dimensions del veïnat fan que la gent es conegui, i l'entremat associatiu que hi ha també hi ajuda”, explica la regidora de Benestar Social, Isabel Martínez (PDEcat). Fins ara s'hi han implicat trenta-dos establiments que formen part de la xarxa de la prova pilot i que es dota d'un equip humà on hi ha des dels representants veïnals fins els serveis socials o els cossos de seguretat. “Qui els coneix millor són els botiguers, que alerten de quan hi ha canvis de rutines o quan fa dies que no es deixen veure pel carrer”, apunta Martínez, que confia poder destinar més recursos a aquest programa que requereix d'un equip que faci el seguiment per visitar els establiments i els avis que hi volen participar. “Volem ampliar-lo en altres punts de la ciutat”, diu la regidora. “És una bona xarxa de col·laboració que els dóna seguretat per sortir de casa i també poden avisar si alguna cosa no va bé”, diu Martínez, que assenyala el protocol d'actuació en casos de maltractaments a gent gran de què disposa la capital del Maresme.

Recerca de voluntaris

Arenys de Munt tot just està desplegant el programa Radars. “Estem molt il·lusionats i ha despertat la col·laboració ciutadana i dels comerciants”, assegura la regidora de Benestar Social, Àngels Castillo (PSC), que participa en les reunions de la comissió de treball.

Per ara disposen d'una quinzena de voluntaris i una vintena de comerços adherits a la xarxa que es fixarà sobretot a aquelles persones grans de més de setanta anys que no s'han adreçat mai als serveis socials i que viuen soles. Segons el padró d'habitants, el nombre d'ancians d'aquesta franja d'edat s'estima en unes 300 persones. Unes xifres que a partir d'ara s'han de comprovar sobre el terreny amb les visites domiciliàries per part del voluntariat. I per això està previst fer una presentació i captar més col·laboradors. “N'hi haurà que amb una estona de passejada o conversa en tindran prou per combatre la soledat no volguda i evitar el perill d'aïllament”, diu la regidora Àngels Castillo.

Implicar-hi els joves

Més enllà dels comerciants, les entitats socials i el voluntariat volen implicar també els més joves del territori en aquest projecte. Tant a Mataró com a Arenys de Munt els consistoris volen implicar-hi estudiants dels instituts.

En el cas de Mataró, es gestionaria formant els alumnes del cicle formatiu de grau superior d'integració social a l'IES Puig i Cadafalch. Mentre que a Arenys de Munt serien els joves de l'IES Domènech Perramon, tant de l'ESO com de batxillerat, que es podrien afegir-se al programa. “Creiem que és una bona oportunitat per compartir experiències i per aprendre”, assegura Àngels Castillo.

LES XIFRES

32
són els comerços del barri de la Llàntia de Mataró que des del 2014 s'han afegit a la xarxa ‘Radars'.
21
són les botigues d'Arenys de Munt que s'han implicat en la xarxa per vetllar per a la gent gran.
223
són els avis al barri de la Llàntia que tenen més de 75 anys i que podrien afegir-se al programa ‘Radars'.

“Requereix temps i estar alerta”

A l'entrada de la farmàcia Mias d'Arenys de Munt un distintiu adverteix que l'establiment està adherit al programa Radars que s'ha començat a desplegar al municipi. “Per ara ens requereix una mica de temps i estar alerta”, explica la propietària Mireia Mias, que un cop al mes es reuneixen amb altres comerciants i l'equip de Serveis Socials de l'Ajuntament en una taula de treball per fer-ne el seguiment. “A les farmàcies tenim un tracte molt proper i els coneixem perquè ens visiten sovint i podem alertar si fa massa temps que no els veiem”, reconeix Mias. A la comissió hi participen representants de les dues residències de gent gran (la Verge del Remei i la Sant Martí), de l'esplai de jubilats, membres del CAP, de l'entitat Voluntaris per Arenys de Munt, la Creu Roja, l'Associació de Puntaires d'Arenys de Munt, la policia local, Mossos d'Esquadra, les farmàcies Mias i Pizarro, des de l'associació comercial ABIC, les regidories de Serveis Socials i de Jovent i també l'associació EsMediació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia