Educació

JOAN ELIAS

RECTOR ELECTE DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA (UB)

“El professorat s'envelleix a marxes forçades”

“La UB està infrafinançada”

“Hem de rebaixar el preu de les taxes universitàries com diu el Parlament”

“Aportaré racionalitat. Els matemàtics estem acostumats a treballar amb problemes complexos”

Joan Elias (Barcelona, 1956) va ser elegit rector de la Universitat de Barcelona en la segona volta de les eleccions de l'1 de desembre passat. Catedràtic de matemàtiques, rellevarà Dídac Ramírez al capdavant de la universitat més gran del país.

En les primeres declaracions com a rector electe, vostè va denunciar que el sistema de finançament universitari actual castiga la UB. Per què?
El model de finançament castiga les universitats més velles. Per exemple, no és el mateix mantenir un metre quadrat d'aquest edifici que d'una altra universitat. Estem clarament infrafinançats i això que som la primera universitat d'Espanya en resultats de recerca.
Al marge de la qüestió del patrimoni, les universitats estan ben finançades?
Evidentment que no.
I quines conseqüències tenen aquestes estretors?
Un problema que hem d'abordar ara és, clarament, el rejoveniment de la plantilla de PAS i de professorat. La mitjana de professor estable a la nostra universitat és de 58-59 anys. Molts d'ells es jubilen als 65-70 anys. La roda s'ha aturat en sec i ha de tornar a girar per anar renovant el professorat, que s'està envellint a marxes forçades. Si no fem res, en deu anys tindran una mitjana de 65 anys.
Continuem parlant de diners. Els estudiants es queixen que paguen molt de matrícula i el govern, en canvi, diu que el sistema és just perquè l'alumne paga en funció de la renda. Què li sembla?
Les dues coses no són incompatibles. Un pot veure-ho just, però això no vol dir que les taxes a Catalunya no siguin de les més altes d'Europa. El somni que les taxes baixin molt potser és incompatible amb la situació econòmica del país, però és cap a on hem de tendir. Abocar diners en l'educació superior i en la recerca és una inversió.
I a curt termini quines mesures caldria prendre?
Hauríem d'anar, com diu la resolució del Parlament, cap a una rebaixa de les taxes universitàries i fer-ho quan la situació econòmica ho permeti. Com més aviat es faci, millor per a tothom.
L'altre tema polèmic per als estudiants i la comunitat universitària és la implantació del 3+2 (graus de tres anys i màsters de 2). Com creu que s'hauria d'aplicar?
Al seu moment va ser un error que Espanya optés pel 4+1. Espanya es va despenjar d'un model d'arquitectura que no era l'europeu i això provoca molts problemes. Jo crec que el 3+2 s'ha de fer sempre que es garanteixi que el preu de màster és el mateix que el de grau i hi hagi el consens de totes les universitats. Després ha d'haver-hi també un consens per titulacions. No tindria sentit fer uns estudis de física aquí de 3+2 i a l'Autònoma de 4+1.
Durant la campanya, vostè va parlar molt de renovació. En què es concretarà?
Primer la gent veurà que el nostre compromís amb la transparència és radical. Després hi haurà un canvi de cares abans de l'estiu, canvis de filosofia i de formes de funcionar. També volem abordar la transformació digital de la casa i implantar l'e-administració a tots els nivells.
Vostè va ser vicerector de Dídac Ramírez i va plegar per discrepàncies. Quin balanç fa de la seva gestió?
Ell mateix ha dit que hi ha coses bones i coses criticables. Ha estat un rectorat al qual li ha tocat viure una de les èpoques més difícils de la casa. El pressupost ha anat baixant i hi ha hagut tensions en totes les àrees de la universitat. Ha estat molt remarcable aguantar la casa amb tantes tensions.
Què pot aportar un matemàtic al govern de la universitat?
Racionalitat. Estem acostumats a treballar en grup, tenim capacitat d'abstracció i anàlisi i no ens espanten els problemes complexos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia